Черноморските миди, които се продават на пазара, са опасни за консумация заради замърсеното море, алармират лекари. Нужно е тази година да сте по-внимателни с морската храна.
Ако не са взети от специални ферми, консумацията на миди може да ви докара чревна инфекция, диария или обезводняване.
Мекотелите са известни като чистачите на морето и затова съдържат в себе си всевъзможни отпадъчни продукти.
За да е минимален рискът от натравяне, мидите трябва да се ловят рано сутрин в чисти водни басейни. Но в началото на сезона замърсяванията са се увеличили заради изливането на фекални води от близките хотели и ресторанти.
Това прави консумацията дори на малко количество миди опасна за здравето.
Лекарите съветват хората, които обичат да похапват миди в летните жеги, да внимават с техния избор и задължително да се информират за произхода им.
Мидите от ферми нямат специфичния морски дъх, но пък са многократно проверявани, което прави консумацията им безопасна.
Избягвайте да купувате замразени миди, а търсете пресни. В големите рибни магазини можете да си купите миди в мрежичка, които са се киснали в морска вода минути преди да влязат в тенджерата.
Уверете се, че черупката е плътно затворена, защото това е доказателство, че мидата все още е жива.
По данни на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИРРА) показват, че у нас има 43 действащи мидени ферми, от които можем да си купим пресни продукти.
Когато си купите миди, е препоръчително част по-скоро да ги сготвите. Tе могат да се съхраняват най-много до 2 дни в хладилник, увити в кърпа.
Преди да започнете с готвенето им, трябва да ги оставите за около 20 минути във вода.
Коментари