Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Бум на опасни миди заради мръсното море

Бум на опасни миди заради мръсното море

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Черноморски миди

Черноморските миди, които се продават на пазара, са опасни за консумация заради замърсеното море, алармират лекари. Нужно е тази година да сте по-внимателни с морската храна.

Ако не са взети от специални ферми, консумацията на миди може да ви докара чревна инфекция, диария или обезводняване.

Мекотелите са известни като чистачите на морето и затова съдържат в себе си всевъзможни отпадъчни продукти.

За да е минимален рискът от натравяне, мидите трябва да се ловят рано сутрин в чисти водни басейни. Но в началото на сезона замърсяванията са се увеличили заради изливането на фекални води от близките хотели и ресторанти.

Това прави консумацията дори на малко количество миди опасна за здравето.

Лекарите съветват хората, които обичат да похапват миди в летните жеги, да внимават с техния избор и задължително да се информират за произхода им.

Мидите от ферми нямат специфичния морски дъх, но пък са многократно проверявани, което прави консумацията им безопасна.

Избягвайте да купувате замразени миди, а търсете пресни. В големите рибни магазини можете да си купите миди в мрежичка, които са се киснали в морска вода минути преди да влязат в тенджерата.

Миди

Уверете се, че черупката е плътно затворена, защото това е доказателство, че мидата все още е жива.

По данни на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИРРА) показват, че у нас има 43 действащи мидени ферми, от които можем да си купим пресни продукти.

Когато си купите миди, е препоръчително част по-скоро да ги сготвите. Tе могат да се съхраняват най-много до 2 дни в хладилник, увити в кърпа.

Преди да започнете с готвенето им, трябва да ги оставите за около 20 минути във вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest