Лятото е сезонът на морето, а с него и на прясно уловената риба. Всички знаем колко много е полезна за здравето ни. Богата на аминокиселини, белтъчини, минерали и се готви лесно и бързо. Има ниско съдържание на мазнини, затова е подходяща за всяка възраст и се предписва във всяка диета. На пазара има много видове риби, ето и няколко съвета как да си ги приготвим най-добре:
Първо рибата трябва да е прясна. Ще я познаете по блестящите люспи. Месото е твърдо, очите са лъскави и ясни, а хрилете са червени и влажни. Нужен ни е остър нож или ножица. Прясната риба е хлъзгава има слуз по нея, затова много внимавайте, когато я почиствате.
Дръжте здраво, ще ви е нужна кърпа и сол. Хваща се за опашката и се стърже. Започва се от опашката към главата, така се махат люспите. За да изкормим една риба, тя се срязва през корема и се изваждат вътрешностите, като се внимава да не се нарани жлъчният мехур.
Махнете и черните кожички, те горчат. Почистената риба се измива обилно под течаща студена вода и се подсушава с кухненска хартия. След това се обезкостява върху дъска с кожата нагоре и отворена коремна страна да е надолу.
Срязва се опашната част, като силно се притиска към дъската, освобождава се гръбнака и се прерязва при главата. Може да се отдели и кожата за филенца. После се натрива с лимонов сок. Така месото става по-стегнато и миризмата е по-лека. Поръсваме със сол малко преди да я сготвим.
За да е сочна рибата, когато се пече във фурна, е нужно малко течност или бульон, бяло вино, зехтин или зеленчуци. Те се поставят на дъното на тавата, в която ще се пече. Върху тях поставяме рибата, отгоре се намазва със мазнина. Покрива се със фолио и печем в загрята фурна.
След време фолиото се сваля и се връща във фурната да се допече. Готовата риба трябва да е твърда на пипане. За да е хрупкава, преди да се постави на скара я подправете с подправки, лимонов сок и я намажете с олио или зехтин. Може и да се маринова за една нощ в олио и лимонов сок.
Има риби, които стават много вкусни пържени в тиган - цаца, попчета, акула и калкан. Първо се посоляват, после се овалват в царевично брашно и пържим - така поемат по-малко мазнина.
Варенето е най-здравословният начин за приготвяне на риба. Първо се слага във вряща подсолена вода с бяло вино или бульон. Оставя се във водата да се охлади и тогава се отцежда.
Подправките, използвани най-често при готвене на риба, са - сол, черен пипер, бял пипер, босилек, копър, риган, маточина, розмарин и мащерка.
Коментари