Месото и месните продукти заемат значително място на трапезата ни. Доказано е, че месните протеини са с висока биологична стойност, тъй като съдържат всички необходими за човешкия организъм аминокиселини.
Също така съдържат протеини, които са от съществено значение за организма ни, тъй като представляват основен структурен компонент н всички клетки, ензими, антитела и повечето от човешките хормони.
Протеините са необходими за всяка възраст – от най-ранна възраст, в периодите на детството и юношеството, но и за възрастни хора, както и за жените по време на бременност.
Кои са ползите от различните видове месо?
Свинското и телешкото представляват най-важният източник на желязо. Телешкото месо съдържа 2.1 мг. желязо, а свинското – 1. 0 мг. Свинското месо обаче съдържа два пъти повече селен от телешкото.
Селенът стимулира имунната система на организма, поддържа правилната функция на щитовидната жлеза и предотвратява появата на много видове рак.
По отношение на съдържанието на протеини телешкото и свинското месо ни предоставят почти равни количества – 100 грама свинско филе съдържат около 20 грама протеини, като почти толкова съдържа и 100 грама порция телешко филе.
Свинското и агнешкото съдържат желязо и цинк в количества много по-малки от тези, които съдържа телешкото месо – 100 грама от което ни осигурява 2. 7 мг. желязо и 4.1 мг. цинк.
Свинското и телешкото съдържат протеини, селен и цинк. Богати са на минерали и витамини В-комплекс.
Пилешкото месо съдържа протеини с висока хранителна стойност, които не предизвикват алергии, лесно смилаеми са и се усвояват 100% от човешкия организъм.
Консумирането на 100 грама пилешко месо на ден предоставя 50% от дневната нужда при мъжете и 65% при жените. В сравнение с телешкото, пилешкото месо съдържа по-малко мазнини и холестерол.
Коментари