Ползите от динените семена
The Benefits of Watermelon SeedsKoristi od semenki lubenice
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползите от динените семена

Ползите от динените семена

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
43875
Динени семена
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

Здравословните ползи от яденето на динени семена не са известни на много хора. Когато се загледате в сладка и сочна диня, рядко ще се замислите за съдържащите се в нея семена. Истината е, че всичко, което искаш, е да изядеш част от плътта и вероятно да изхвърлиш семената. Ако научите за ползите за здравето от яденето им, ще промените отношението си към динените семки завинаги.

Динените семена са годни за консумация и изключително хранителни. Богати са на протеини. В 1 чаена чаша сушени дини семена има 30.6 грама протеин. Препоръчителният дневен прием е по-малък от 15 грама. Този протеин съдържа основните и неесенциални аминокиселини. Аминокиселините са молекули, които са градивните елементи на сложните протеинови вериги, които са от съществено значение за организма.

Аргининът, жизненоважен компонент, открит в семена от диня, предотвратява стесняване на кръвоносните съдове. Спомага за балансиране на кръвното налягане и лечение на коронарна болест на сърцето. Коронарната сърдечна болест е заболяването, което се дължи на стесняването на артериалните съдове, което затруднява кръвообращението.

Други аминокиселини, открити в тези невероятни семена, са триптофан и лизин. Динените семена също са богати на витамин В, известен като ниацин. Този витамин е от съществено значение за здравата нервна система, храносмилателна система, както и за грижата за кожата ви. Другите витамин В, присъстващи в тези семена, включват тиамин, рибофлавин, В6 и пантотенова киселина.

Рибофлавинът е известен също като витамин В2, който се среща основно в обогатеното брашно, яйцата и зеленчуците. Той помага да се превърнат въглехидратите в прости захари. Дефицитът на този витамин може да причини очи, които са чувствителни към светлина. Тиаминът е витамин В1, който помага да се превърнат въглехидратите в енергия. Витамин В6 е водоразтворим витамин, чийто дефицит може да предизвика състояние, известно като Берибери.

Динени семки

Пантотеновата киселина се нарича още витамин В5. Тя също е от решаващо значение за разграждането на въглехидратите в енергия. Яденето на семена от диня осигурява достатъчно количество магнезий. Това е от съществено значение за поддържането на здрава имунна система, а също и нервната и мускулна функция. Дефицитът му може да доведе до мускулни спазми, сърдечно-съдови заболявания, диабет и др.

Няколко семена от диня съдържат около 0.29 mg желязо. Може да не изглежда много, но Световната здравна организация препоръчва на възрастните да получават 18 mg през деня. Желязото е важен компонент на хемоглобина - носещ кислород през тялото.

Семената на динята имат много ползи за здравето. Въпреки че количеството на някои минерали и витамини в тях може да изглежда ниско, консумацията им е за предпочитане пред яденето на чипс или други нездравословни закуски.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest