gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Лектинът ли е новият глутен?

Лектинът ли е новият глутен?

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
88483
Лектин
Метален сушилник за съдове на два етажа-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
41.08 лв.
Виж ››

Без мазнини, без захар, без лактоза, без глутен - какво остава за ядене така или иначе? Сега на мода е лектинът, който може да доведе до хранителна непоносимост, за която трябва да знаете. Крие ли той опасности, макар и приеман чрез здравословните храни, и причинява ли той заболявания и повишаване на теглото, на тези въпроси отговаря експертът по храненето и диетолог Сара Грийнфийлд.

Какво е лектинът?

Лектините са растителни протеини. По принцип, когато приемате лектини, те затрудняват храносмилането, без да бъдат повлияни от ензимите, и се свързват със захарните молекули. Тези молекули могат да се прикрепят към клетките в чревната лигавица, създавайки малки депа, които потенциално създават имунен отговор и затормозяват храносмилането.

Подобен възпалителен отговор някои хора имат с глутена, но с малко по-различен физиологичен процес.

Лектините най-често се срещат в бобовите растения и зърнените храни, но също така се намират в много растения като домати, патладжани и чушки - особено техните семена и кожа. Боб, ядки, семена, зърна, казеин А1 мляко и царевица също съдържат лектини.

Всички органи в тялото работят усилено, за да овладеят острото възпаление и да поддържат тялото чисто. Въпреки това ние сме генетично различни и начинът, по който телата ни реагират на храната, варира. Храни, които заблуждават имунната реакция или допринасят за хроничното възпаление, се отразяват на тялото, когато се консумират системно всеки ден. Ето защо разнообразното хранене може да бъде мощен инструмент за подобряване на здравето.

Лектини

Ако се чувствате летаргични, подути, раздразнени или изпитвате други симптоми, свързани с храносмилането, може би трябва да прегледате диетата си по-внимателно. Може би имате алергия към лектин и е редно да помислите за тестване на чувствителността към храната, за да видите дали богатите на лектин храни ви пречат.

Ако установите лектинова чувствителност, има няколко неща, които можете да направите. Подготовката на храни в тенджера под налягане може да намали нивото на лектините. Можете също така да избирате храни, които са с по-малко лектини като сладки картофи, юка, тъмни листни зеленчуци, копър, броколи, карфиол, авокадо, необработен зехтин, просо.

Броколи

Няма еднозначни отговори, когато става дума за това какво да ядем. Всички сме генетично различни и начинът, по който всеки човек реагира на определн тип храни, е различен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest