Паксимадя е гръцка бисквитка, подобна на италианските бишкоти, която е не само вкусна, но и неразделна част от традиционния гръцки живот. Всъщност тази традиция ни връща в Древна Гърция, когато официално е измислена от човек на име Пахимос.
Той направил наблюдението, че при препечения хляб много по-бавно се развива мухъл и така той издържа повече. Днешната гръцка бисквитка се развива от тази древна традиция. Съвременната версия на паксимадя е печена два пъти във фурната, докато не се получи текстурата на хрупкав тост.
Смесват се маслото, захарта, яйцата, ароматите и брашното, докато текстурата не стане мека, но не лепкава - това обикновено е начинът, по който се приготвя бисквитката.
Вариантите за ароматизиране се различават според вкуса. Някои често използвани есенции са екстракт от ванилия, портокалова кора, екстракт от бадеми, ракия и дори узо.
След като сместа е готова, тя се оформя в малки, плоски форми. Пекат се при 180 градуса за около 30 минути. След това се изваждат, нарязват се и се допичат на около 150 градуса за около 1 час. Целта е бисквитката не само да се изпече, но и да се получи наистина суха и хрупкава.
За по-традиционен вкус се използва зехтин вместо масло.
Въпреки че гърците се радват на паксимади през цялата година, особено когато се сервират с кафе, има една основна традиция, която го съпровожда. Това е основният десерт, който трябва да сервира в знак на милосърдие след погребение. Поради ниското съдържание на захар и сухата текстура се счита за идеално ястие при по-мрачни случаи.
Коментари