Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Научи тези 3 формули и ще си царят на виното, ракията и туршията

Научи тези 3 формули и ще си царят на виното, ракията и туршията

редакция:

Съдържание:

Домашно вино

Вино

Когато правите вино вкъщи, трябва да измерите захарния градус на ширата, която сте получили. Обикновено това става със захаромер – не много точно, но достатъчно за домашни условия. По-прецизното измерване е с рефрактометър – уреди, които вече се предлагат на достъпни цени главно в магазините за електроника.

За да коригирате захарния градус до желаната стойност или пък за да допълните бурето, ви е необходим захарен сироп. Ето една формула, по която да го направите:

a.b/(100 – b )=x, където

а – количество вода в килограми или литри

b –желан захарен процент

x – количество захар в килограми.

Прочети също защо се газира виното и как се избистря виното.

Ракия

Домашна ракия

Когато сте сварили ракията и тя е престояла известно време в голям съд, измервате спиртния градус. Това става със спиртомер – домашен или лабораторен, или отново с рефрактометър. Ракията, както и измервателният уред трябва да имат температура 20 градуса.

За да получите желания от вас градус, трябва да долеете дестилирана вода. Но внимателно - техническата дестилирана вода може да има мирис, затова по-добре добавете вода за пиене получена чрез обратна осмоза – предлага се в магазините.

Ето формулата за количеството вода:

c. ( a/b -1 )=x, където

a – начални градуси

b – желани градуси

c – количество ракия в литри

x – необходимо количество вода в литри.

Научи също как се разрежда ракията и колко захар се слага в ракията.

Туршия

Домашна туршия

Когато правите туршия или кисело зеле, ви е необходима солена саламура. Получавате я със смесването на вода и сол, но внимание - количествата вода и сол трябва да са в килограми, а не в чаши или други мерни единици. Освен това имайте предвид, че различните видове сол имат различна соленост.

Можете да смятате по формулата:

a.b/ ( 100 - b )=x, където:

a – количество вода в килограми или литри

b – желан процент солен разтвор

x – количество сол в килограми.

Опитай непременно нашите изпитани рецепти за царска туршия и парена туршия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest