Пектинът се използва от древни времена. Почти всички плодове съдържат пектин, но в различни концентрации - портокал, грейпфрут, слива, кайсия. Най много обаче се съдържа в ябълката.
Предимствата и ползите от пектина са:
- Подобрено храносмилане и профилактика на запек, колит, синдром на раздразнените черва, диария;
- Забавя усвояването на мазнините и захарта в тялото, което води до намаляване на кръвната захар;
- Намалява риска от сърдечносъдови заболявания, намалява нивата на холестерола;
- Регулира кръвното налягане;
- Намалява риска от развитие на рак на дебелото черво;
- Насърчава загубата на тегло, като забавя развитието на смилаемата храна в дебелото черво, тъй като увеличава вискозитета си;
- Свързва и премахва токсините и тежките метали от тялото (живак, олово, алуминий);
- Намалява последствията от облъчване;
- Естествено почиства кожата, възстановявайки нейната естествена чистота и приятен цвят.
Здравият интестинален тракт съдържа добри и лоши бактерии, като най-благоприятната ситуация е добрите да надвишават лошите на брой. Тяхната работа е да помагат при храносмилане на храната, да абсорбират хранителните вещества и да държат под контрол вирусите.
При проведени изследвания участниците е трябвало да изядат по 2 ябълки на ден в продължение на 2 седмици. При фекална проба след този период тестовете показали, че лошите бактерии са понижени, а добрите са се повишили. Заключението от това изследване е, че при редовна консумация на ябълки работата на червата се подобрява и именно пектинът е причината за това.
Рецепта за разхлабване с пектин
1 ч.л. пектин на прах
1 ч.л. мед
чаша топла вода
Разтворете пектина и меда в малко преварена, но студена вода, долейте с топла. Приемайте сутрин и вечер в продължение на 20 дни половин час преди хранене. Резултатът ще се усети след няколко дни, а ефекта - завинаги.
Бъдете здрави!
Коментари