gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всичко, което трябва да знаете за стевията

Всичко, което трябва да знаете за стевията

стевия
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Стевията произхожда от растението Stevia rebaudiana, което е от семейството на хризантемата, подгрупа Asteraceae. Има голяма разлика между стевията, която купувате в магазина за хранителни стоки, и стевията, която може да отглеждате у дома.

Продуктите със стевия, намиращи се на рафтовете в хранителния магазин, не съдържат цялото листо на растението. Те са направени от високо рафиниран екстракт от листата ѝ, наречен ребаудиозид A (Reb-A). Всъщност малко от продуктите от стевия я съдържат напълно и натурално. Екстрактът Reb-A е около 200 пъти по-сладък.

Той е един от „новите подсладители”, както ги наричат, като например еритритол (захарен алкохол) и декстроза (глюкоза).

Можете да отглеждате растението стевия у дома и да използвате листата, за да подсладите храни и напитки. Подсладителите с екстракта Reb-A се предлагат в течни, прахообразни и гранулирани форми. В тази статия са изтъкнати качествата на продукти с Reb-A.

Има ли ползи от използването на стевия?

Стевията е подсладител, който почти не съдържа никакви калории. Ако се опитвате да отслабнете, този важен детайл може да бъде привлекателен. Досега обаче научните изследвания са неубедителни, защото въздействието на нехранителните подсладители върху здравето на дадено лице, може да зависи от количеството, което се консумира, както и от деня, в който се консумира.

Ако имате диабет, стевията може да ви помогне да контролирате нивата на кръвната захар. Едно проучване на 19 здрави, слаби участници и 12 затлъстели участници през 2010 г. установява, че тя значително понижава нивата на инсулин и глюкоза. Освен това, участниците в проучването са удовлетворени и пълноценни след хранене, въпреки по-ниския прием на калории. Обаче едно от отбелязаните ограничения в това изследване е, че то се извършва в лабораторна среда, а не в реална ситуация в естествената среда на човека.

И според проучване от 2009 г, листата от стевията може да помогнат за контролирането на холестерола. Участниците в проучването консумират 400 милилитра екстракт от стевия дневно в продължение на един месец. Проучването установява, че стевията намалява общия холестерол, LDL ("лошия") холестерол и триглицеридите без отрицателни странични ефекти. Тя също така увеличава HDL ("добрия") холестерол. Все още не е ясно дали случайно стевията в по-малки количества би имала същото въздействие.

Причинява ли странични ефекти?

След изследвания екстрактът от стевия Reb-A е признат като цяло за безопасeн. Ала тъй като липсва информация и изследвания за безопасността на суровата стевия, има опасения, че натуралната билка може да навреди на бъбреците, репродуктивната система и сърдечно-съдовата система. Също така може да понижи кръвното налягане твърде ниско или да взаимодейства с лекарства, които понижават кръвната захар.

Въпреки че стевията се счита за безопасна и благоприятна за хора с диабет, марки, които съдържат декстроза или малтодекстрин, трябва да се приемат внимателно. Декстрозата е глюкоза, а малтодекстринът нишесте. Тези съставки набавят в организма малки количества въглехидрати и калории. Захарните алкохоли могат също леко да увеличат броя на въглехидратите. Ако използвате стевия от време на време, няма сериозно да повлияе на кръвната захар, но ако я използвате през целия ден, въглехидратите бързо ще се натрупат.

подсладител стевия

Както при повечето естествени подсладители, основният недостатък е вкусът. Стевията има леко горчив привкус. Някои хора се радват на това, но за другите е сериозна причина да не я приемат.

При някои хора продуктите от стевия, произведени със захарни алкохоли, могат да причинят проблеми с храносмилането, като например подуване на корема и диария.

Безопасна ли е да се приема по време на бременност?

Стевия, направена с Reb-A, е безопасна да се използва умерено по време на бременност. Ако сте чувствителни към захарни алкохоли, изберете марка, която не съдържа еритритол.

Цял лист, суров екстракт от стевия, включително и стевията, която сте отгледали у дома - не са безопасни за употреба по време на бременност.

Може да изглежда странно, че високорафинираният продукт се счита за по-безопасен от естествения продукт, но в този случай е доказано.

Стевия и рак?

Има някои изследвания, които предполагат, че стевията може да помогне за борба или предотвратяване на някои видове рак.

Според проучване от 2012 г. гликозидът, наречен стевиозид, намерен в растението стевия, спомага за стимулиране на смъртта на раковите клетки при рак на гърдата. Стевиозидът може също така да помогне за намаляване на някои митохондриални пътища, които помагат за рака.

Стевията като заместител на захарта

Може да използвате стевия вместо захар в любимите ви храни и напитки. Щипка стевия на прах е равна на около 1 чаена лъжичка захар.

Вкусните начини за използване на стевия включват:

• в кафе или чай;

• в домашна лимонада;

• поръсена на топла или студена зърнена закуска;

• в смути;

• в неподсладено кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest