Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»11 ползи за здравето от бананите

11 ползи за здравето от бананите

11 ползи за здравето от бананите

Бананите са изключително полезни и вкусни. Те съдържат основни хранителни вещества и са много добри за храносмилането, сърцето, а освен това с тяхна помощ може да се отслабне. Бананите са и много хранителни, като са предпочитана закуска.

Ето 11 ползи за здравето от бананите, доказани от науката:

Бананите съдържат много важни хранителни вещества

Бананите са сред най-популярните плодове в света. Бананите се различават по цвят, размер и форма. Най-често срещаният тип е Кавендиш (Cavendish), който е тип десертен банан. Той е зелен, когато е неузрял, и жълт, когато вече е узрял. Бананите съдържат доста фибри, както и антиоксиданти. Един среден банан (118 г) съдържа и калий, витамин В6, витамин С, магнезий, мазнини и протеини. Същевременно един среден банан има около 105 калории.

Бананите намаляват нивата на кръвната захар

Бананите са богати на пектин. Незрелите банани съдържат устойчиво нишесте, което действа като разтворими фибри. Бананите могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар след хранене и да намалят апетита.

Бананите подобряват храносмилането

11 ползи за здравето от бананите

Диета с банани е свързана с много ползи за здравето, включително подобрено храносмилане. Бананите са доста богати на фибри и устойчиво нишесте, а това може да подобри работата на червата и да предпази от рак на дебелото черво.

Бананите могат да ви помогнат да отслабнете

Бананите имат лоша слава, свързана с отслабването. До момента няма направени проучвания, които да доказват или отричат техния ефект върху килограмите ни. Но въпреки това бананите имат сравнително малко калории. Един средно голям банан има малко над 100 калории. По този начин бананите могат да ни помогнат да отслабнем, защото са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества и фибри.

Бананите помагат на сърцето

Калият е минерал, който е от съществено значение за здравето на сърцето - особено за контрола на кръвното налягане. Бананите са добър източник на калий и магнезий - две хранителни вещества, които са от съществено значение за доброто здраве на сърцето.

Бананите съдържат мощни антиоксиданти

Плодовете и зеленчуците са отлични източници на хранителни антиоксиданти, като бананите не са изключение. Те са с високо съдържание на няколко антиоксиданта, които могат да помогнат за намаляване на свободните радикали и да намалят риска от някои заболявания.

Бананите ви карат да се чувствате по-сити

В зависимост от зрялостта бананите съдържат големи количества устойчиво нишесте или пектин, а те намаляват апетита и карат да чувствате ситост.

Незрелите банани могат да подобрят инсулиновата чувствителност

Инсулиновата резистентност е основен рисков фактор за много от заболяванията в света, включително диабет тип 2. Неузрелите банани са добър източник на устойчиво нишесте и могат да подобрят инсулиновата чувствителност.

Бананите помагат и на бъбреците

Калият е от съществено значение за контрола на кръвното налягане, но и за функционирането на бъбреците. А ако ядете по няколко банана няколко пъти седмично, може да намалите риска от бъбречни заболявания с до 50%.

Бананите са полезни за спортуващите

11 ползи за здравето от бананите

Бананите често се наричат ​​идеалната храна за спортисти, тъй като съдържат много минерали и лесно усвоими въглехидрати. Бананите могат да помогнат за облекчаване на мускулните крампи, причинени от физически упражнения.

Бананите са лесни за консумация

Не само че бананите са невероятно здравословни - те също са една от най-удобните закуски и са лесни за консумация.

Ако обичате банани, предлагаме да опитате нашите рецепти за:

- бананови палачинки;

- и бананов хляб;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest