Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвите месо по най-здравословния начин?

Как да приготвите месо по най-здравословния начин?

Здравословно готвене на месо

Месото е важна част от ежедневното ни меню. Не е препоръчително на трапезата ви месото да присъства всеки ден, но за едно балансирано хранене е от особена важност да има месо поне 2 пъти седмично. Организмът ни е създаден така, че се нуждае от силна и питателна храната, каквато именно е месото.

Ето няколко идеи за приготвянето на по-здравословно месо.

1. Внимавайте с пърженето на висока температура. При подобна обработка може да се образуват съединения, опасни за здравето. Когато това се случи, ни грозят опасности като рак на гърдата и панкреаса.

Шишчета

2. Задушавайте, печете или варете. Избягвайте да опушвате месото или да го държите прекалено дълго на скарата. В случай че забравите пържола на барбекюто, отстранете изгорелите части. По-добре е да изхвърлите част от него, отколкото да застрашите организма си.

3. Не излагайте месото на пряк огън и температура над 150 градуса. Можете да увиете пържолата във фолио и да я сложите на скарата или често да обръщате парчетата, за да е равномерно изпечено месото.

4. Не прекалявайте с количествата. Месото е ценен източник на желязо, необходимо за правилното функциониране на човешкия организъм. При калено високи стойности на желязо обаче могат да се проявяват проблеми със здравето, особено при мъжете. Женският организъм природно се прочиства от излишното желязо веднъж в месеца чрез менструацията, но при мъжете и децата трябва да се внимава с количествата месо и натрупването на желязо.

Кюфтета

Няма причина да се отказвате от месото, достатъчно е да го консумирате разумно и след правилната термична обработка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest