Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всичко за турското сирене на едно място

Всичко за турското сирене на едно място

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45629
Турско сирене на закуска
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Консумацията на сирене започва още на закуска в Турция, където е най-често основна съставка, и продължава през целия ден. Сиренето се сервира като начало на деня, като мезе, с рибни и месни предястия и в много типично турски ястия. На салатите се добавя и натрошено или настъргано сирене. С една дума - то е нещо много важно, когато става дума за турската трапеза.

Най-често срещаните сирена в Турция са свежи бели сирена или beyaz peynir. Тези сирена са подобни на фета. Бялото сирене е основно за закуска, като пълнеж на слоести сладкиши и други печени продукти, в салати и като предястие.

Най-добрите бели сирена идват от районите около Мраморно море, но бялото сирене се произвежда в цялата страна. Може да се направи с краве, овче или козе мляко.

Турско сирене

Друго популярно сирене в Турция е прясното сирене Кашър. То е гладко, твърдо, светложълто сирене, обикновено приготвяно от краве мляко. Подходящо е за нарязване, топене, настъргване или ядено просто така. Най-често придружава бялото сирене на закуска. Използва се и за пици, сандвичи и салати и като основна съставка в класическия турски тост, който представлява сандвич със сирене на скара.

Град Карс в североизточната част на Турция е най-известен с производството на най-доброто турско зряло сирене Кашър. Карският вариант на това любимо сирене обикновено се прави с чисто краве мляко или смес от краве и козе мляко. Тъй като сиренето старее, то образува коричка и плесен на външната страна. Вътрешната става суха и люспеста. Неговият вкус прилича най-много на италианско сирене Романо, с още по-силно ухание, богата миризма и вкус.

Турска баница със сирене

Възрастният Кашър е идеален за стъргане и най-често се яде на закуска или като част от ястия, изискващи настъргано сирене.

Толум е общ термин, използван за мека, понякога раздробена форма на бялото сирене. Направено е от козе мляко и значително се различава в различните райони на страната. Най-често се сервира като предястие преди месни храни.

Турското пушено сирене получава силен вкус в специални пушални, където гори бор. То има прекрасен аромат и богат вкус. Предлага се на колела със светлокафява коричка. Консумира се самостоятелно или се топи в сосове.

Турски сирена

Сплетеното сирене започва като регионално сирене от районите близо до Диарбекир в югоизточния регион на Турция. То е твърдо, еднородно, солено сирене, направено от краве мляко. Използва се за закуска или като съставка в някои турски мезета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest