Какво представляват трансмазнините и защо са толкова вредни за нас?

Чипсът съдържа Трансмазнини

Не всички мазнини са създадени по един и същи начин и не всички са здравословни. Има такива, които могат да повишат риска от сериозни заболявания. Става дума за т.нар. трансмазнини, които Световната здравна организация планира да премахне от всички храни до 2023 г.

През 2003 година Дания става първата страна, която забранява тези мазнини, а скоро след нея това правят и САЩ. Според специалистите трансмазнините са ненужни токсични химикали, които убиват и няма причина хората да продължават да поемат този риск, консумирайки ги.

Какво всъщност представляват трансмазнините?

Трансмазнини

Съществуват два вида трансмазнини – естествени и изкуствени. Животни, от които се произвеждат месни и млечни продукти, създават малки количествена естествени трансмазнини, които впоследствие се увеличават при получения готов продукт. Все още не са извършени достатъчно проучвания, които да докажат влиянието им върху човешкото здраве.

Изкуствените са нещо съвсем различно. Те са създадени от човека при процес, наречен хидрогениране. При него към течни мазнини, като растителното масло например, се добавят водородни молекули, за да се премине от течно в твърдо състояние. Крайният резултат се изразява в появата на хидрогенирани масла, за които вероятно сте чували.

Защо към храната се добавят трансмазнини?

Най-често срещаният вид мазнини са PHO, които намират място в преработените продукти като различни дребни сладки, бисквити, ядки, картофен чипс, сметана за кафе, пържени храни, понички и т.н. Преди не е имало достатъчно информация за тези вредни мазнини и производителите са ги ползвали, защото са евтини, с дълъг срок на годност, придаващи добър вкус на храната.

Как трансмазнините влияят върху нашето здраве?

Храни с трансмазнини

Храните с високо съдържание на този вид мазнини обикновено са богати на захар и калории и могат да допринесат за увеличаване на теглото, както и за развиване на диабет от втори тип. Освен това доста голям процент сочи, че трансмазнините увеличават значително риска от сърдечни заболявания.

Добрана новина е, че все повече области забранявате използването на такива мазнини в своите заведения и места за хранене. Впоследствие предстои да се забрани и доставянето им по хранителните вериги, за да се ограничи достъпът им и до домовете на хората.

Не всички мазнини са вредни. Както споменахме, трябва да избягате онези продукти, които съдържат хидрогенирани масла.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати