За какво са полезни люспите на червения лук
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво са полезни люспите на червения лук

За какво са полезни люспите на червения лук

Ползи от люспите на червения лук

Всеки знае, че лукът е полезен за нас и е хубаво да хапваме от този зеленчук често. Особено червеният лук, който се препоръчва на диабетици заради полезните си свойства. Редовната му консумация регулира нивата на инсулин в кръвта, а това определено е добре за страдащите от диабет.

За ползите от лука - добре, но знаем ли за какво са полезни люспите на червения лук? Сигурни сме, че след като прочетете този текст, ще спрете да изхвърляте обелките на лука!

Учени доказаха със скорошно изследване, че не само лукът, но и неговите люспи са много полезни. И затова не бива да ги изхвърляме така пренебрежително и с лека ръка, а да ги използваме. Люспите на червения лук съдържат кверцетин - това е антиоксидант, който регулира кръвното налягане. По този начин се предотвратяват сърдечно-съдови заболявания. Именно червеният лук, а не обикновеният, съдържа по-големи количества от това съединение. Кварцетинът плюс това помага в борбата с раковите заболявания, има антимикотични, антибактериални и противовъзпалителни действия.

Благодарение именно на крацетина могат да се предотвратят образуването на полипи, различни вируси и др.

Изследване, проведено от британски учени, установило, че люспите на червения лук съдържат много диетични фибри и фенолни съединения, както и много други флавоноиди. Редовната консумация на люспи ще помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, стомашни проблеми, рак на стомаха и дебелото черво, диабет и дори затлъстяване.

Но как да консумирате люспите на червения лук?

Люспи от червен лук

Знаем, че в сурово състояние обелките на лука са неприятни и негодни за консумация. Но как да ги консумирате тогава, след като разбрахме, че са толкова полезни за здравето ни?

Обелете лука, отделете люспите му и ги измийте. Сложете ги в тензух, марля или просто в стар чорапогащник, който се е скъсал и няма да ползвате вече. Завържете така приготвената торбичка с люспите на лука и я сложете в ястието, което приготвяте. По този начин ще извлечете кверцетина от лука, без да слагате неприятните люспи в ястието си. След като сте приготвили това, което готвите, просто махнете торбичката от тенджерата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Станислава Вълкова
А дали люспите от обикновен лук също имат полезни съставки и как могат да се използват?
0
0