Хранителни стойности на боба и зеления фасул

Хранителни стойности на боба и зеления фасул

С името фасул у нас се обозначава цялата група бобови растения, но когато се използва наименованието, винаги става въпрос за боба и зеления фасул. Зрял фасул е името на семената на растението, които се използват за храна, а под зелен фасул се разбират зелените семена и зелените бобови шушулки.

Селекцията е продължила векове, а днес има над 170 вида фасул с различен цвят, вид, вкусови качества. У нас се консумира най-често белият боб, а сортът смилянски боб е български патент.

Произход на фасула и пренасяне в Европа

Бобът се смята за традиционно ястие у нас, но както повечето култури е гост на трапезата ни. Донесен е по време на Великите географски открития и може да се каже, че това е един от най-ценните подаръци, които Новият свят е направил на европейците. Тази култура е толкова древна като произход, че вече не се знае откъде идва диворастящият родоначалник на фасула. Култивирането му е станало още преди седем хилядолетия, а сега вирее основно там, където топлият и влажен климат преобладава.

Хранителни стойности на боба и зеления фасул

Хранителни стойности на боба

Както зрелият боб, така и зеленият фасул имат отлични хранителни стойности заради съдържанието си, като зеленият фасул е по-лек и за разлика от зрелия боб може да се консумира по-често, както и да се включи в хранителни режими на хора със здравословни проблеми.

Зрял боб

Боб и зелен фасул

Това едногодишно тревисто растение цъфти през месеците юли-септември и дава плод, който наричаме боб. Цветът на боба е в широки граници - от бял до тъмновиолетов.

Зрелият плод на растението има невероятни хранителни стойности, съдържа до 27% протеини, 50% въглехидрати, само 2% мазнини, разнообразни витамини, фибри, микроелементи и всички те правят видовете боб подходяща питателна или диетична храна.

Бобът има нисък гликемичен индекс и не влияе на нивата на кръвната захар, затова е подходяща храна за диабетиците. Богат е на фибри и по тази причина е подходящ при проблеми със стомаха и червата, тъй като ги прочиства. Зърната на боба са полезни за зъбите със своето антибактериално действие. Може да се използва и в козметиката за маски на основата на паста от бобени зърна, смесени със зехтин и лимон срещу бръчки.

Бобът е изключително полезен при диети за отслабване най-вече поради баланса на типа въглехидрати, които съдържа. За да се свалят килограми, е нужно да се изключат бързите въглехидрати и да се включат въглехидратите, които дава семейството на бобовите култури. С помощта на фибрите в него ще се забави процесът на усвояване на въглехидратите и енергията, която тялото получава от тях, ще се разпределя равномерно във времето, а това значи и че ще се изразходва в ежедневието и няма да се натрупва под формата на мазнини.

Зрелият боб не бива да се консумира прекалено често, защото е тежка храна, но това не важи за зеления фасул. Той се усвоява лесно от организма и е подходящ за всяка диета. Калоричните му стойности са ниски, въглехидратите са в точно количество, а съдържанието на целулоза е високо и подпомага храносмилането.

Зелен фасул

Хранителни стойности на зеления фасул

Ползите от зеления фасул са най-вече в съдържанието на витамини - А, С, Е и всички от група В, както и минерали. Зеленият фасул подобрява дейността на черния дроб, бъбреците и стомаха. Осигурява профилактика на простатната жлеза. Незаменима храна е за бременни жени заради състава, в който се включват много витамини. Необходима храна е при анемия и диабет и както и белия боб при хранителни диети за отслабване.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати