Новата мода на рецептите: Гурме по хронометър

Новата мода на рецептите: Гурме по хронометър

Има такива дни - когато нямаме никакво време за готвене, а какво остава да изкараме часове край печката, за да приготвим вкусни ястия. Причини за това колкото искаш - среща до късно, домашно с децата или непредвидена вечеря с приятели. В тези случаи е ужасно полезно да имаме под ръка няколко много бързи ястия за приготвяне.

Това е едно истинско предизвикателство в съветите за готвене - рецепти за по-малко от десет минути по часовник. Все повече стават специалистите, които наблягат на краткото време в приготвянето на храната.

И кой казва, че бързината не може да се съчетае идеално с качеството?

Само пет минути приготвяне и седем минути на огъня ще стигнат, за да сготвите например вкусната италианска класика Салтимбока по римски. Смесвайки идеално пармска шунка, градински подправки и сухо бяло вино в едно изискано гурме ястие.

Същото важи и за онзи хелти тост с авокадо, спирулина и Гомасио, или с топящия се бейгъл с пушена сьомга, краставица и прясно сирене, които се приготвят само за няколко минути. Ето още няколко идеи. Пуснете хронометъра и да започваме!

Салтимбока по римски

Гурме: Салтимбока по римски

За това вкусно ядене ще са ви нужни наистина не повече от пет минути. Продуктите, които ще са ви необходими, са 8 тънки телешки котлети, 4 резена пармска шунка, 8 листа от пресни билки, 250 г сухо бяло вино, 50 г масло.

С точилка или друг уред разточете котлетите, за да станат много тънки. Може да помолите и месарят да ви ги направи такива.

Разрежете всяко парче шунка на две.

Върху всеки от котлетите поставете парче шунка, лист от свежите подправки и ги закрепете заедно с клечка за зъби, забодена хоризонтално.

Затоплете маслото в тенджера. Поставете месото с шунката. Оставете го на огъня 2 минути от едната страна и още 2 от другата.

Изсипете мазнината и сложете виното. Нека се изпари за около минута и го изсипете върху месото.

Ако имате повече време, може да го сервирате с гарнитура от паста, спанак или пържен артишок.

Хрупкави зеленчуци с прясно сирене

И за това ястие ще са ви нужни няколко минути. А също и 200 грама мини моркови, 200 грама тиквички, 4 парчета прясно овче сирене, 10 репички, няколко стръка цвекло, 2 стръка прясна мащерка, 2 супени лъжици зехтин, 1 кафена лъжица куркума, смлян пипер.

Изцедете сиренето. Обелете морковите, махнете дръжките на тиквичките, изчистете репичките, измийте всички зеленчуци и ги нарежете на тънки ивици. След това ги поставете в студена вода и ги оставете там за 15 минути. После ги изцедете, сложете ги в купа, посипете ги с олио, посолете ги, разбъркайте ги и ги поръсете с куркума.

За да ги сервирате - разпределете зеленчуците в чинии, сложете в средата сиренето, добавете стръковете мащерка и отново поръсете с куркума.

Ralph's burger

Бързо гурме: Ralph's burger

Това е рецепта за типично американския бургер с разтопен Чедър, печен бекон, домат, стек от говеждо и кисели краставички. От модния дизайнер Ралф Лорън.

Приготвянето му ще ви отнеме по-малко от десет минути. За да го направите за четирима, ще са ви нужни четири сусамови хлебчета /или друг вид/, четири говежди стека, 1 голям домат, 8 резена бекон, 1 червен лук и 4 корнишона.

Загрейте фурната. Нарежете на тънки кръгчета домата и лука. Разрежете хляба на две части и ги сложете на скарата във фурната. Изпечете и стековете и бекона на грил или в тава.

Веднага след това сложете стека върху сиренето Чедър, сложете ги и двете за около минута на грила във фурната и ги поставете върху долната половина на хляба с кръгчетата лук, корнишоните, домата и листа от салата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати