gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»След коя чаша кафе сърцето ви започва да крещи?

След коя чаша кафе сърцето ви започва да крещи?

След коя чаша кафе сърцето ви започва да крещи?

Най-разпространената напитка в света безспорно е кафето. Любителите на добре познатия вълшебен вкус и аромат са от всички възрасти. Трудно е да си представим началото на деня без чашата с ободряваща напитка. Вариациите при консумацията на кафе са многобройни и една от друга по-изкусителни.

За някои хора кафето е пристрастие и далече надхвърля обичайната чаша сутрин и следобед, с която обикновено сме свикнали. Затова учени от Австралия провели изследване, с което да установят след коя чаша кафето вече престава да бъде ободряваща и тонизираща напитка и става вредно за здравето на сърцето.

Изследване за вредата от кафето

След коя чаша кафе сърцето ви започва да крещи?

Изследването обхванало широк възрастов диапазон любители на пристрастяващо ароматното и вкусно кафе, от 37 до 73 години, а числото на изследваните също е впечатляващо - почти 350 хиляди човека.

Усилията на изследователите се съсредоточили върху един ген, известен като CYP1А2. От него зависи кофеиновата абсорбация в организма. Изследването показало, че дори хората, притежаващи гена, който подпомага бързото усвояване на кафето, имат затруднения след шестата чаша.

Според учените болшинството любители на кафе не пият повече от четири чаши на ден, затова резултатите от проведеното изследване не налагат съществени промени в ежедневието. Единствената нация, която се различава от другите, е финландската. Там пият средно по осем кафета за деня. Все пак и там се опитват да намалят дозите, съобразявайки се с личните възможности на организма.

Чувствителните към кофеиновото действие получават сърцебиене и сами си определят по-малките количества кафе ежедневно.

След коя чаша кафе сърцето ви започва да крещи?

Учените предполагат, че има и хора, на които кофеинът не оказва влияние, и те могат да си позволят толкова чаши, колкото им харесва.

Учените, изследващи въздействието на кафето, предупреждават, че то увеличава опасността от сърдечен удар с цели 50 процента, след като организмът претърпи въздействието на два милиона чаши кафе.

Каква е полезната доза кафе?

Ограничавайте се до 3 кафета дневно - повече не ви е нужно, освен да задоволите навика си да имате чаша с кафе до себе си.

Според лекарите кафето има както положителни, така и отрицателни страни. То освобождава мастните киселини от тлъстината, от които се получава енергия, и действа като мощен стимулатор на нервната система. Действа и като диуретик.

Кафето увеличава усещането на жажда, но тъй като е високо киселинно, е честа причина за рефлукс.

Кафето засища и болшинството от хората го приемат добре. Всъщност по-вредни са добавките в кафето - захарта, сметаната, ароматизаторите. Калоричността им не се отразява добре на сърцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати