Как се прави захарен сироп - ръководство за начинаещи

Захарен сироп

Захарният сироп е най-често използваната съставка за сиропиране или подслаждане на сладкиши, торти или други десерти. Това е така, защото не отнема много време за направата му, не изискава някакво специално внимание и грижи, може да се използва за сиропиране на най-различни десерти и не съдържа много компоненти, което го прави лесен за приготвяне.

По своята същност думата "сироп" идва от френски език и означава концентрирана захар или смес от различни въглехидрати във вода.

Съдържанието на захар в сиропа обикновено е от 40% до 80 %.

Той представлява прозрачна или леко жълтеникава течност, която може да придобие ванилов аромат, ако при приготвянето му добавите ванилия на прах или ванилова есенция.

Интересното за този вид сироп е, че освен в сладкарството се използва и в други области. Сред тези области на приложение са медицината (за подобряване на вкуса на различни медикаменти и лекарства), в производството на безалкохолни напитки, при направата на компоти.

Захарният сироп можем да си купим от магазина или да си направим сами у дома. Ето и как да си го приготвим:

Как се прави захарен сироп - ръководство за начинаещи

Примерни продукти, които ще са ни необходими:

1. Вода - 3 ч.ч.

2. Захар - 2 ч.ч.

3. Аромат по желание - ванилия, лимон, вино (бяло или розе), коняк, ром, кафе

Начин на приготвяне:

В достатъчно голяма тенджера се изсипват захарта и водата. Съотношението вода-захар винаги трябва да е 3:2. Горепосочените пропорции са примерни, защото за различните рецепти са необходими различни мерки и количества. Оставете захарта да се разтопи във водата и оставете за малко на котлона. По желание и съобразявайки се с рецептата за десерта, който сте решили да направите, можете да прибавите някои от горепосочените продукти, за да ароматизирате захарния сироп.

ВАЖНО! Когато решите да сиропирате, не забравяйте, че е добре поне едната от двете съставки да е студена - или блатът, или сиропът, за да предотвратим блатът да се превърне в каша. В най-добрият случай и двете съставки трябва да са изстинали, за да не се получават кулинарни гафове.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Деница Симеонова
Ако и двете съставки са студени, нищо няма да се получи! Вчера го пробвах - сиропът изобщо не проникна в блата. Едното ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е топло и по-добре това да е блатът.
0
0