Тиквеникът представлява сладка баница. Приготвя се от тестени кори или готови кори за баница, тиква и захар с ароматна добавка на канела.
Тази традиционна баница с тиква не би била толкова вкусна, ако не беше сладкият захарен сироп, който я завършва.
За приготвяне на сиропа за тиквеника си пригответе:
вода - 1 ч.ч.
захар - 1 ч.ч.
ванилия - 2 пакетчета
Начин на приготвяне на сиропа:
В тенджера се слага водата и захарта и се слага на котлона да заври. Вари се на бавен огън, докато сиропът се сгъсти леко. Периодично разбърквайте сиропа. Малко преди да го махнете от котлона, добавете двете пакетчета ванилия. Разбъркайте.
Така приготвеният сироп за тиквеник се оставя на страни, за да изстине.
Сиропът за тиквеника трябва да е напълно изстинал, а самия тиквеник да е горещ. Това е много важно, за да се получи добре тиквеникът.
Как се сиропира тиквеник
След като извадите готовия тиквеник от фурната, още докато е горещ, се залива с предварително сварения и изстинал сироп. Това е основна тънкост при приготвянето на сиропирания тиквеник.
Сиропирания тиквеник се оставя за няколко часа, а ако разполагате с време, е най-добре да го оставите да преседи цяла нощ, за да попие хубаво сиропа.
Вашия сиропиран тиквеник е готов.
Коментари