Причини, поради които е добре да намалите млякото

Причини, поради които е добре да намалите млякото
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

Млякото е пълноценна храна, която осигурява 18 от 22 хранителни вещества на организма, включително калций, магнезий, калий, цинк и протеини. За съжаление обаче 75% от световното население има непоносимост към лактоза.

Въпреки предимствата си /за които сме говорили надълго и широко/ млякото би могло да причини и някои проблеми.

Някои проучвания показват, че в страните, в които има най-ниски нива на консумацията на мляко, са налице и най-малко хора, страдащи от остеопороза.

Има и други причини, поради които може би ще намалите консумацията на този продукт. Нека ги видим.

1. Може да причини акне

Според дерматолозите, направили изследване сред 225 тийнейджъри на възраст от 14 до 19 години, онези, които пият повече мляко, имат акне. Проучването е направено на база 24-часово наблюдение на хранителния им режим.

2. Може да увеличи риска от рак

Млякото и неговите вреди

Установено е, че излишъкът калций от млякото и други храни би могъл да увеличи риска от някои видове рак, в това число и рак на простатата при мъжете с 30-35%. Също така се смята, че естествените захари, открити в млякото, повишават риска от рак на яйчниците при жените.

3. Може да отключи алергии

Алергията към мляко е често срещана както при деца, така и при възрастни. Някои от симптомите се изразяват в затруднено дишане, хрипове, запек, диария, поява на обриви или други кожни проблеми.

4. Може да повиши нивата на лошия холестерол

Кафе с мляко

Заради високото съдържание на трансмазнини, които могат да насърчат производството на лош холестерол, което, от своя страна, крие риск от сърдечни проблеми.

И все пак, ако не можете да се откажете от млякото и кафето и без него просто не ви е вкусно, има здравословни алтернативи, които играят във ваша полза.

Алтернатива на кравето мляко

Соево мляко – то има мел, кремообразен вкус и вид. По хранителни стойности е подобно на краве млякото. Прави се от соя или соев протеинов изолат. Добър източник на протеини и витамини, но въпреки това не трябва да прекалявате с консумацията му, защото може да предизвика газове и подуване на корема.

Кокосовото мляко е алтернатива на кравето мляко

Бадемово мляко – има сладък бадемов вкус, ниско съдържание на калории, мазнини и въглехидрати, което го прави чудесен заместител на млякото, който ще се отрази добре и на фигурата ви. Единственият му недостатък е, че притежава по-малко протеини в състава си.

Кокосово мляко – приготвя се от вътрешността на кокосовите орехи и вода. Има кремообразна текстура и сладък вкус. Съдържа малко въглехидрати. Съдейства за понижаване кръвното налягане и нивата на холестерола. Въздейства положително върху сърдечното здраве.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати