Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тахан от тиквени семки - ползи и приложения

Тахан от тиквени семки - ползи и приложения

Тахан от тиквени семки - ползи и приложения

Една от най-полезните диетични храни е таханът. Тя е неизменна част от здравословните диети, а и се отличава с неповторим приятен вкус.

Хранителната традиция на това кулинарно изкушение идва от Изтока, където смилали семена и ядки до получаване на хомогенна смес с кремообразна текстура.

Сусамовият тахан си е спечелил славата на най-популярният продукт от тази група. Предлагат го в две разновидности - бял и тъмен.

Приятният хранителен продукт се предлага произведен и от други семена и ядки - орехов, лешников, фъстъчен, бадемов. С неочаквано добър вкус и много здравословни ползи ще ви изненада таханът от тиквени семки.

Какви са полезните качества на тахана от тиквени семки?

Тахани

Всички видове тахан съдържат фибри, протеини и полезни мазнини. Човешкият организъм ги усвоява лесно, не дразнят стомаха и са добре приети от храносмилателната система. Те потискат желанието да се консумира сладко и по този начин регулират инсулина. Създават и чувство на ситост и затова са подходяща храна при диети за отслабване.

Докато сусамовият тахан дава на тялото калция, то тиквеният тахан осигурява магнезия, цинка и омега-3 мастните киселини. Известно е, че тиквеното семе съдържа триптофан, от който зависят серотонинът и мелатонинът. Затова за повишаване на тонуса на тялото и за добър сън таханът от тиквени семки е добра идея. Можете да го включите в дресинга към салатата или соса към основното ястие или просто да го хапнете с лъжичка.

Как да си приготвим тахан от тиквени семки?

Тахан от тиквени семки

Рецептата за тахан от тиквени семки е много проста и бърза. Необходим е само кухненски робот и малко търпение.

Необходимите продукти :

2 чаши сурови тиквени семки

2 лъжици олио или зехтин

Начин на приготвяне:

В широка тава, застлана с хартия за печене, се изсипват семките на равномерен пласт, пръскат се леко с вода и се поръсват с малко сол. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 10-15 минути до получаване на златист загар.

Охладените тиквени семки се прехвърлят в кухненския робот и се обработват до получаване на брашнена смес. През отвора се добавя бавно мазнината с непрекъснато бъркане. Бърка се, докато сместа добие кремообразен вид. Прехвърля се в стъклен буркан и се съхранява в хладилника.

С тахана от тиквени семки могат да се приготвят безглутенови сладки, да се използва в сосове и дресинги или да се смеси с мед и да се маже на филийки и бисквити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#305086
Това, което описвате е разновидност на "песто" от тиквени семки. таханите се получават от пресоване на суровите (в повечето случаи) семки и са 100% семки.
А тиквените семки изгарят много бързо и могат да се пекат на по-ниска температура.
3
0