С какви храни се отличава мароканската кухня?

мароканска храна - тажин

Като представител на източната кухня, мароканската кухня носи много нейни характерни черти, но се отличава и с много специфики, които я правят уникална като всяка добра кухня.

Мароканците са включили в храната си различни комбинации от аромати. Съчетанията създават едни различни традиции в готварското изкуство. Ще се докоснем до най-емблематичните вкусове, които всеки може да срещне в Мароко.

Тажин

тажинът е важна част от мароканската кухня

Ако трябва да асоциираме страната с някоя храна, то това е тажин. Името на това блюдо идва от съда, в който се приготвя. Представлява глинен съд, приличен на нашенското гювече, но капакът му е във форма на конус. Какво се готви в глиненото съдче? Най-често се слага някакво месо - от пиле, пуйка, агне, свинско или се комбинират различни меса. Другите съставки са зеленчуците, традиционният кускус и феерия от аромати, създадени от подправките. Каквото и да се поднесе, приготвено в тажина, то е здравословно, защото почти не се ползва мазнина. Макар да изглежда, че продуктите се пекат, те всъщност се задушават, защото парата завърта капака с конусовиден връх.

Храната, предлагана на улицата

Малко е необичайно за европейците, но в Мароко се предлага всякаква храна на улицата. Местните плодове, сладки и соленки, дори охлюви и други екзотични храни. Те заслужават да се опитат. Екзотични блюда като овча глава в бульон от евкалипт, който освен всичко пази от простуди, е интересно предложение, което не може да се срещне навсякъде. Плодчето от кактус също не трябва да се подминава.

Подправки

марокански подправки

В Мароко човек се чувства като в арабска приказка. Това усещане се налага най-силно заради подправките. Куркумата, шафранът, канелата изпълват с омайни аромати улиците и ни пренасят в магическия свят на един непознат и интересен начин на живот.

Кускус

Тази храна ни е позната, но у нас се вари обикновено като закуска. В мароканската кухня човек може да оцени истински качествата на този продукт. Донесен е от берберите в северните части на африканския континент. Готви се лесно и бързо и затова керваните го ползвали като храна за из път. В Мароко се поднася с меса, зеленчуци и бульон като основно блюдо.

Мароканска баничка

Традиционната на мароканската кухня правоъгълна баничка прилича на балканското гьозлеме. Продуктите са различни, но вкусът е много близък. Използват ги основно за закуска. Поднасят ги с масло и мед.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати