Лук Шалот - ползи и приложение

Лук Шалот - ползи и приложение

Макар лукът Шалот вече да не е някакъв екзотичен зеленчук за нас и да можем да го срещнем в редица по-големи магазини или пазари, ние рядко посягаме към него, защото се стряскаме от по-високата му цена (около 5 лв. за 250 г) в сравнение с нашенския си български кромид лук, а и защото не сме много наясно за какво и как да го използваме.

Ето защо тук ще ви покажем какво е приложението на шалота и какви са ползите от консумацията му.

Както сами се досещате, лукът Шалот е от семейство Лукови, но спокойно можем да кажем, че по структура наподобява чесъна, защото в повечето случаи образува повече глави. Научното му им е Allium ascalonicum, но това си е само за допълнителна информация - няма по този начин да го срещнете по магазините. Възможно е обаче да е наречен влашки или сръбски лук, макар родината му да няма нищо общо с Балканите. Предполага се, че е пренесен в Европа от старинния палестински град Аскалон, днес познат като Ашкелон.

Лукът Шалот има меден цвят на люспите и белезникава вътрешност, която често придобива червен оттенък. По форма е по-продълговат от кромид лука и има много по-различен на вкус от него.

Може да бъде наречен фаворит сред използваните видове лук във Франция, където майстор готвачите често го задушават заедно с бяло вино. Подхожда чудесно към пилешко месо и риба, но не е препоръчително да го запържвате, а само да го задушавате. При запържване отделя горчилка, твърдят френските специалисти.

Сега да видим какви са ползите от него. В около 100 г лук Шалот се съдържат много фибри, витамините А, С и К, както и витамини от В групата. Богат е на калций, калий и магнезий и не съдържа никакъв холестерол.

Всичко това го прави чудесен за използване не само в кулинарията, но и за здравни цели. Можете да го използвате при стомашни проблеми и особено подуване на корема и газове.

Лук Шалот

От него се приготвят компреси, които действат добре на очите, а в Индия приготвят специална смес с добавяне на захар, с която се лекува възпалено гърло.

В козметиката се използва за подхранване на кожата, за премахване на лунички и като средство срещу косопад. Но най-интересното е, че се предполага, че той намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Дали не си струва да си затворите очите за цената му и да започнете да включвате лука Шалот редовно в менюто си?

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
12.11.2019 23:39
виждала съм, че в мастършеф много го използват
0
0