Не яж частично развалени ябълки! Ето защо

Не яж частично развалени ябълки! Ето защо

Какво правим ние обикновено с ябълките, които имат някакви кафяви точици или пък едната им страна изглежда леко наранена. Да не би да ги изхвърляме? Не, старателно ще започнем да отстраняваме развалените им части с идеята, че ябълката е безценен плод и в никакъв случай не трябва да изхвърляме нищо от нея.

Ще я дялкаме и упорито ще отрязваме всичко онова, което ни изглежда не както трябва, дори и от самата ябълка да останат 2 хапки. Това е самата истина. А защо пък да не я настържем и да си направим от нея ябълков сладкиш или крем?

Замисляли ли сте се обаче, че това може да се окаже крайно нездравословно за нас самите. Достатъчно е от един плод, независимо дали е ябълка или не, само 1/3 от него да е развалена, което да направи целия плод негоден за консумация. Това се дължи на факта, че в развалените части на ябълката се спотайват микотоксини, които не се забелязват на пръв поглед.

Учени сме да не хвърляме храна, но това не важи и за плодовете, които имат какъвто и да е признак на разваляне. Именно това доказва изследването на Роса Порел от Политехническия университет във Валенсия, което е публикувано през месец ноември 2019 г в Росийская газета.

Изследователката обяснява, че може на повърхността на ябълките да се виждат съвсем малки части, които да не изглеждат много добре, но вътрешността на ябълката да има здрав вид. Това обаче е само привидно, защото от повърхността към сърцевината ѝ се появяват микотоксини, които са невидими за нас. Резултатът би бил същият, ако решите да ядете от изгнилите части на ябълката.

Естествено, не всеки човек знае какво са микотоксини и затова ще цитираме самата Роса Парел, която обяснява: Това са вещества, произведени от гъбички, които не миришат и нямат вкус. Те обаче могат да доведат до хронична интоксикация, която може да причини сериозни здравословни проблеми, като например рак на черния дроб и бъбреците. Рискът от инфекция е особено висок след консумация на развалени ябълки.

Освен това микотоксините не се премахват след термична обработка на ябълките като например печене или варене. Развалените ябълки чисто и просто трябва да бъдат изхвърлени, дори и от тях да има части, които на пръв поглед ни изглеждат здрави.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати