Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се правят перфектните слънчеви краставички

Как се правят перфектните слънчеви краставички

Как се правят перфектните слънчеви краставички
Снимка: Ваня Георгиева

През зимата сезонните плодове и зеленчуци липсват осезаемо на трапезата. Затова хората са измислили различни начини за консервирането им, за да се наслаждаваме и през студените зимни дни на природните дарове. Туршиите, смесващи различни зеленчуци, и стерилизирани зеленчуци от един вид разнообразяват и обогатяват трапезата.

Много популярен продукт за стерилизация са краставиците. Не всички сортове стават за буркани. Необходими са корнишони или млади краставици от сорт Гергана. Те запазват хрупкавата си същност през цялата зима.

Съществуват различни рецепти за кисели краставички, а за приготвянето им при някои от тях продуктът се маринова. Независимо от рецептата успешна е тази стерилизация, която запазва качествата на зеленчука и след обработката.

Ето една рецепта за слънчеви краставички, която е доста стара и се харесва на любителите на малките краставички.

Необходимите продукти за слънчевите краставички са свежи краставички корнишони или млади краставици Гергана, морска сол, зелено или недобре узряло грозде, листа от вишна, цветът на копъра, парченца хрян и вода.

Слънчеви краставички
Снимка: Стоянка Русенова

Краставичките се измиват и накисват в студена вода, където трябва да престоят около 5 часа. Премахват се връхчетата, а ако зеленчукът е по-голям, се реже на части, за да се събере в буркана.

Всяка краставичка се надупчва с дебела игла на няколко места и парчетата се редят в буркана в определен ред. На дъното се поставят 2-3 вишневи листа. Подреждат се краставичките така, че да запълнят плътно пространството. Между тях се слагат стръкчета пресен копър, 5-6 парченца хрян, 5-6 зърна неузряло грозде. Бурканът се завършва с листа от вишна.

Най-добре се стилизират краставичките в еднолитрови буркани. За тях най-доброто съотношение е 1 лъжица морска сол. Бурканът се налива с прясна вода до покриване на краставичките.

Бурканите се оставят на светлина, но не пряка слънчева за около 5 дни. Първите 3 дни се разклащат. Първоначално саламурата е мътна, но след седмица се избистря. Утайката пада на дъното.

Перфектните слънчеви краставички трябва да бъдат съхраняване на постоянна температура, на хладно и тъмно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest