Всичко, което трябва да знаете за зеления кокос и ползите от него

зелен кокос

Младият кокос, известен също и като зелен кокосов орех, има по-малко „месо“ от узрелия плод, но за сметка на това електролитната вода в него е много повече – около 350 мл. Той е изключително свеж, вкусен и пълен с полезни вещества.

Фази на зреене:

Обикновено кокосовият орех зрее около 12 месеца.

• На шестия месец той не съдържа никакви мазнини и е пълен само с вода, а на външен вид е ярко зелен.

• След 8-мия месец орехът става по-жълт и има кафяви петна. Водата му е сладникава, а месото е гелообразно, като постепенно започва да се стяга и да придобива позната ни структура.

• Между 11 и 12 месец кокосовите орехи стават кафяви, а месото им вече се е втвърдило и е развило високомазнинното си съдържание. Тогава в тях има много по-малко количество вода.

Какви са ползите от консумацията на младия кокос:

Както водата, така и месото на зеления кокосов орех е изключително богато на електролити и макронутриенти. Когато плодът узрее, тези вещества драстично спадат.

Около 100 мл вода от зелен кокос съдържа 1 г протеин, 0 г мазнини и 4 г въглехидрати. 100 г месо пък имат 3 г протеини, 33 гмазнини, 15 г въглехидрати и 9 г фибри.

Младият кокос е отличен за хидратация на организма. Освен това спомага спортната активност – проучване сред велосипедисти, които карали колело в жегата, показало, че след като пили кокосова вода, те имали повече сили за тренировки.

кокосова вода

Освен това въпреки обилното потене, не били обезводнени. Напротив, спортистите останали добре хидратирани дори след тежката физическа активност.

Водата от зелен кокос подобрява метаболитния синдром, с който са свързани високото кръвно и сърдечните заболявания. Също така повлиява добре за понижаване на кръвната захар.

Антиоксидантите в кокосовата вода и месото предпазват клетките от оксидативни процеси. Освен това те са богати на витамини, цинк, магнезий, мед и селен.

Как да консумираме зеления кокос?

Най-класическият начин – разчупвате плода, а водата в него сипвате в чаша. Също така може да си направите дупка и със сламка да издърпате течността. Колкото по-бързо я изпиете, толкова повече електролитите и нутриентите в нея ще се запазят.

Месото на младия кокос е много по-нежно и не толкова мазно, така че спокойно може да си го хапнете, след като го обелите.

Също така може да го добавяте към протеиновите си шейкове след тренировка. От него става и чудесен сладолед, след като го разбиете с малко мляко или сметана. Също така може да се използва като класическия кокос за различни десерти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати