Няколко идеи как и с какво да заместим хлебните продукти

как и с какво да заместим хлебните продукти

Изключването на хлебните продукти от хранителния режим по време на някои диети е важно и дори задължително условия. Освен че със сигурност е доказано, че режим без хляб води до редуциране на теглото, той има и оздравителен ефект при хора с глутенова непоносимост например.

Но с какво да заместим хлебните продукти? Ето нашите предложения.

Оризово брашно

Това е един от най-достъпните, лесни за намиране и достатъчно евтини заместители на пшениченото брашно. Също така може да си го приготвите в домашни условия, ако смелите оризови зрънца в кухненския робот. От оризовото брашно може да си приготвите без проблеми вкусни палачинки, хлебчета, пица, здравословни сладкиши или пък да сгъстите ястие. Интересно е, че в търговската мрежа (най-вече в магазините за здравословни храни) могат да се намерят дори кори за баница от оризово брашно.

Овесени ядки

Овесените ядки заместват брашното

Този хранителен продукт има многопластово приложение. С него се правят невероятно вкусни овесени сладки, питки, мъфини и какво ли още не, а ако нямате време да приготвяте тези вкусотии – просто може да накиснете ядките в топла вода и след това да ги хапнете като бърза и полезна закуска. Не е задължително да са подсладени – може да ги осолите и да добавите малко зехтин. Резултатът ще ви изненада.

Царевично брашно

Царевичното брашно замества хлебните продукти

В българската кухня то често се използва като добавка към традиционните хлебни продукти и за паниране, но може да служи и като основен компонент. От него се приготвят невероятни царевични питки, просеник, сладкиши, палачинки. Ароматът на приготвената храна ще ви заплени и дори да не спазвате диета без традиционните тестени изделия, ще продължавате да търсите царевичните изкушения.

Карфиол

Кускус от карфиол е алтернатива на хлебните храни

Съвсем правилно сте прочели – именно карфиол. На мнозина от вас едва ли е хрумвало, че той може да замени хляба. Но е факт. Може да си приготвите много вкусен, хрупкав блат за пица от карфиол. Ароматен хляб с прекрасна коричка, сладкиш или кускус – наистина може да ги направите от този зеленчук, който сме свикнали да виждаме повече като компонент на туршиите. Нужно е обаче да разполагате с кухненски робот или блендер, за да смелите карфиола на съвсем фини парченца, от които ще приготвите своята рецепта.

Кокосово брашно

Ако сте почитател на сладките тестени изделия, кокосовото брашно може да ви изненада приятно. С него може да приготвите безброй домашни сладкиши, които при това ще ухаят невероятно вкусно на кокос.

Брашно от елда

Няколко идеи как и с какво да заместим хлебните продукти

Едата е не просто здравословен заместител на хлебните изделия, но и изключително полезна храна. Смляна на брашно, тя позволява приготвянето на множество изделия, които могат да подменят традиционния хляб, пити, паста, кексове, сладки, бисквити. Вкусът на елдата обаче е малко специфичен и за да сте сигурни, че ще ви хареса, започнете с нещо по-мъничко и по-простичко за правене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати