Идеи за плънки за пълнен шаран

Пълнен шаран със зеленчуци
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Когато споменаваме понятието пълнен шаран, обикновено допускаме 2 грешки. Първо, веднага се замисляме дали не наближава Никулден, а след това в главата ни изниква образът на класическия пълнен шаран, най-често с ориз и подправки.

И в двата случая може да грешим, защото изобщо не е наложително само на Никулден да приготвяме тази риба, нито пък някой ни задължава да спазваме традициите и непременно да пълним шарана с ориз.

Нека да разнообразим малко народната трапеза и да импровизираме с друг вид плънка, от която също се получава изключително вкусен пълнен шаран. А дали ще чакате до Никулден, за да си го приготвите, си е ваш личен избор.

1. Пълнен шаран със сирене

На вас може да ви изглежда нелепа комбинацията риба и сирене, но тази плънка за шаран е много добре позната на всички рибари, защото именно сиренето би премахнало токсините от шарана - риба, вирееща предимно в мътни води. Към сиренето можете да прибавите орехи, няколко нарязани на шайби маслини и подправки като копър и магданоз.

2. Пълнен шаран със зеленчуци

Идеи за плънки за пълнен шаран

Тази рецепта вероятно може да ви е позната, но тъй като се получава изключително вкусно рибно ястие, то няма как да си я спестим.

В тиган запържете 1 ситно нарязан морков и около 3-4 ситно нарязани глави лук. Когато зеленчуците омекнат, добавете към тях шепа смлени орехи и шепа стафиди. Подправете със сол и черен пипер и с тази плънка напълнете шарана. Добър апетит с тази чудесна идея за плънка на шаран!

3. Пълнен шаран с боб от консерва

Струва ви се странно да съчетавате риба и боб? Я се сетете от какво се състоят любимите ни консерви Ропотамо? Да, именно риба и боб.

Консерва Ропотамо е идея за плънка за шаран
Снимка: Диана Костова

За тази рецепта освен консерва боб ще са ви необходими 1-2 стръка праз лук, 1 морков и 1-2 сухи чушки. Настържете или нарежете на ситно моркова и заедно със ситно нарязания праз лук и чушките ги оставете да се запържат в малко олио, след което ги задушете.

Когато зеленчуците омекнат, добавете към тях боба от консервата, подправете на вкус и с тази смес напълнете шарана.

Поради наличието на сухи чушки и праз лук в рецептата се предполага, че шаранът ще се приготвя през есента или зимата, но изобщо не е необходимо да е точно на 6 декември (Никулден).

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати