Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как да махнем боята и химикалите от корите на цитрусите?

Как да махнем боята и химикалите от корите на цитрусите?

Как да махнем боята и химикалите от корите на цитрусите?

Цитрусовите плодове са истински витаминозни бомби. Те са едни от най-полезните за човека храни. Любими са на милиони хора по света заради специфичния им сладко-кисел, понякога леко нагарчащ вкус и чудесни освежаващи качества.

Портокали, мандарини, лимони, грейпфрути са част от цитрусовите плодове, които присъстват в менюто и на трапезата ни целогодишно. За съжаление те не растат естествено на територията на България, а се внасят от други страни, където се отглеждат. Поради тази причина се берат полузрели, а за да имат по-голяма трайност и да не се развалят по време на транспортирането и престоя им по складовете, плодовете биват третирани с парафин, вакса и всевъзможни вредни химикали, за които дори не подозираме. Така освен че стават по-дълготрайни и не загниват, се сдобиват и с примамлива гладка и лъскава кора, привличаща окото ни като магнит.

На всеки от нас се е случвало, купувайки цитруси, след допира си с тях да забележим, че ръцете ни са мазни или оцветени. Това се дължи на споменатите вече вещества, с които се обработват плодовете. Ето защо е от съществена важност да знаем как да премахнем боята и химикалите, преди да консумираме любимите портокали или мандарини например.

В повечето случаи просто едно бързо изплакване с вода не е достатъчно за отмиване на вредните третиращи вещества и оцветители.

Как да махнем боята и химикалите от корите на цитрусите?

Ето какво е необходимо да направите - в подходящ съд сипете топла вода и натопете плодовете. Оставете ги за няколко минути, след което върху специална за миене на плодове гъба сложете малко сода и започнете да търкате кората на цитрусите. След като направите това, ги потопете в друг съд с предварително приготвен разтвор от вода и винен оцет. За финал ги изплакнете с чиста вода под чешмата и можете спокойно да консумирате.

Друг вариант е да измиете плодовете с препарат за миене на съдове, но той доста се разпенва и се отмива по-трудно.

Много хора обичат да добавят корите на цитрусите към различни сладка, кексове и десерти, които приготвят, но експертите съветват да не се прави това, независимо колко добре са измити. Също така, когато си правите чай, слагайте лимон, но без кората му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

1
50
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Михаил Терзиев
забелязвам, че смятате измиващите препарати за полезни за организма ви. едно време като имаше цитруси всеки им се нахвърляше без да ги мие и никой не умря.
0
0