Съвети при приготвянето на сланина

Съвети при приготвянето на сланина

Съвети при приготвянето на сланина

За да направите добра домашна сланина, казват, най-важното е да имате студено помещение, в което да я приберете, много сол, с която да я наръсите и, естествено - добър материал.

Ето няколко стъпки, в които може да приготвите сланина:

Кожата на сланината

Тук много зависи от предпочитанията. Някои хора обичат с кожа, други без. Ако вие сте от втората група, отстранете внимателно кожата. За целта може да използвате тънък и много остър нож.

Съдът

Домашна сланина
Снимка: Ваня Георгиева

Изберете подходящ за съхранение съд. Най-добре да е дървен, но може и пластмасов. С пластмасовите трябва да се внимава, защото някои изпускат миризми.

Осоляване и консервиране на сланина

На дъното на съда трябва да поставите няколко пръста морска сол.

Притиснете сланината към солта с кожата надолу като притискате много добре. Това е нужно, за да не остава място за въздух между сланината и солта.

След като сте наредили първия ред, насипете отново с два пръста сол и наредете втория ред. Спазвате тази последователност, докато не напълните съда или не ви свърши сланината.

Оставете да престои между 10 дена и две седмици, след което залейте със саламура. Тя се приготвя като сварите солена вода (на всеки 6 л вода добавяте 2 кг сол). Варите 10-на минути, оставяте да изстине и заливате. Затиснете с камък, за да не изплува над водата.

Не забравяйте, че не трябва да се скъпите на сол. Осолената сланина има способността да си взема само толкова, колкото ѝ е нужно. Няма опасност от пресоляване.

Пушена сланина

Пушената сланина се приготвя по подобна на горната рецепта. След като сте осолили сланината и сте я оставили да престои 10-на дни, идва ред на опушването. За това ви трябва специално помещение обаче.

Сланина
Снимка: Цвети Хаджипеткова

Закачете сланината и под нея запалете огън. След като той се разгори, се наръсва със стърготини до състояние, в което само дими и пуши. Не трябва да има пламъци. Проверявайте често за наличието на огън. Колкото повече сланина имате, толкова по-дълго ще се опушва, като времето може да достигне до 24 часа.

Естествено, в днешно време има и уреди за опушване на сланина, с които може този процес да бъде проведен и в града.

Следвайте инструкциите на производителя.

След като е готова, домашно приготвената сланина се оставя да изстине. Увийте в подходяща опаковка и съхранявайте в хладилник или фризер.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати