Варианти на салата Табуле – полезни и страшно вкусни

табуле

Салатата Табуле е любимо блюдо за вегетарианци, за хора, които постят, както и за всички любители на здравословното хранене. Това всъщност е арабска рецепта, за която се твърди, че идва от земите на Иран, Ливан и Сирия. Приготвянето й е изключително лесно, а резултатът – лека, ароматна и разхлаждаща салата – подходяща да всякакви случаи.

Разбира се, както много рецепти, салатата Табуле има своите разновидности. При всички обаче неизменната съставка е пресен магданоз в големи количества. Пригответе си 2-3 връзки свеж магданоз, който непосредствено преди смесването му с другите компоненти ще бъде нарязан на много ситно.

Идеалният вариант е той да бъде откъснат от градината през пролетта, когато е сезонът на магданоза. Но ако не разполагате с такъв, всякакъв ще свърши работа. Силният и свеж аромат на подправката е най-важен за специфичния вкус на салатата.

Следващата съставка в оригиналната рецепта е булгур, като количеството му е приблизително чаена чаша. Мака че не сме свикнали да виждаме тази зърнена култура под формата на салата, в случая тя е толкова характерна компонента на арабската рецепта, че някои трудно могат да си представят да бъде заменена от друг продукт.

Въпреки това именно относно булгура има най-много вариации за приготвянето на салата Табуле. В различните варианти на ястието той може да бъде заменен от кафяв ориз, киноа или от кускус. Ако никога не сте приготвяли тази салата, опитайте задължително първо с булгур.

Изберете по-фин и по-дребен, защото се приготвя още по-бързо и е по-приятен за консумация. С какъвто и да разполагате обаче, подготовката тава по два начина – необходимо е да го измиете и накиснете за известно време в гореща вода, докато омекне, или да го сварите за кратко на котлона.

И в двата случая подготовката на булгура отнема съвсем малко време. След това го подсушете и смесете с нарязания на дребно магданоз. Ако решите да изпробвате някой от вече изброените заместители на булгура, пригответе го спрямо указанията на пакета и не забравяйте да отцедите излишната вода.

перфектна салата табуле
Снимка: marcheva14

Третата, почти винаги присъстваща съставка в салата Табуле, са доматите. Тук също може да избирате. Оригиналният вкус е с ненатрапчиво доматено присъствие. Това може да постигнете с нарязването на малки кубчета на два неголеми домата. В случай че искате да усещате по-силно вкуса на доматите, нарежете четири по-големи на размер. Добре е да опитате и двете вариации.

Във всички разновидности на Табуле присъства лук. Имате възможност да избирате между пресен или кромид лук – жълт или червен. Нужни са ви половин средна по големина лук или стрък пресен.

Задължителното овкусяване на салатата се постига със зехтин, лимонов сок и сол. Оттук нататък имате избор да добавяте различни подправки и добавки за постигане на идеалния вкус според вашите предпочитания. Много често се слага прясна мента – една малка връзка.

Може да избирате дали да сложите или не кедрови ядки, белени слънчогледови семки, сурови бадеми, кориандър, парченца пресен джинджифил, черен пипер, бял пипер, типичната арабска подправка сумак и каквото още пожелаете да изпробвате.

Сигурни сме, че когато намерите вашата разновидност на салата Табуле ще бъдете повече от очаровани.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати