Полезни съвети за начинаещи готвачи

Полесни съвети за начинаещи готвачи

За да бъдеш добър в нещо, първо трябва да го поискаш. Както за всичко друго, никой не се ражда научен, всички се учим в движение. Когато напуснем родния дом и ни омръзне да ядем студени сандвичи, звъним на близък и молим за лесна рецепта.

Отиваме на гости в приятели и искаме да занесем нещо вкусно, разравяме сайтовете и търсим вкусна рецепта. Вече сме глава на домакинство и имаме ангажимент да сме сготвили всеки ден. Но не на всеки се отдава да готви.

Важно е да имаме опит и желание, за да се справим, а тук ще ви предложим няколко полезни съвети за начинаещи готвачи.

- Научете коя е любимата храна на човечетата от вашето домакинство;

- Вкусните рецепти невинаги са засукани и сложни;

- Вземайте традиционни рецепти от всяко място, където сте и храната ви е допаднала;

- Съобразявайте храната с продуктите, които лесно може да намерите.

Готвенето е не толкова трудно и мъчително преживяване. Можем да се справим, само трябва да го поискаме. И за да не мислите, че просто си говоря, ще ви споделя, че моят баща се научи да готви на стари години, когато му омръзна да яде суха храна и да притопля полуфабрикати.

И от него зная, че за да се получи вкусно едно ядене, е добре да не щадим материал: „Баницата трябва да има и горно и долно”, „За хубавата храна трябват хубави продукти” – казва вече той. И какво се оказва, ако обичаш да се храниш с хубава храна, ще знаеш как да я приготвиш;

- Важно е да слагаме подправки, те придават индивидуалност на храната, без подправки не може, дори много хора да не ги харесват, може да се ограничи количеството, но не и да не се сложат. Това е много важен съвет за готвене;

- Важно е да научите основните техники при приготвянето на храната: варене, задушаване, пържене, печене, готвене на пара. Няма трудност, ако знаете особеностите на техниката и имате известна представа от характера на продукта, който приготвяте. Месото често изисква предварителна обработка преди термична обработка, зеленчуците са по-вкусни и здравословни приготвени на пара. Допуска се комбиниране на техники. Когато се приготвя боб със зеле, е хубаво продуктите първо да се сварят, но са по-вкусни, ако след това се запекат на фурна и т.н. Боб на фурна - всеки го обожава;

Може ли начинаещ готвач да сготви боб?

- Също така трябва да знаете какво се очаква да се получи като консистенция и външен вид, не би се приело добре, ако приготвите пилешка супа с твърде много фиде и тя прилича, по-скоро на глутенова, отколкото на здравословен бульон със зеленчуци;

- Спазвайте чисто интуитивните техники, като доливане с гореща вода, когато приготвяната храна ви се струва твърде гъста. Не слагайте предварително сварените продукти със суровите. Ясно е, че на нещо вече готово не му трябва време да се приготви, а само да се затопли, за да отключи специфичния си вкус. Друг полезен съвет за начинаещи готвачи - солта се слага винаги накрая, тя консервира и сложена в началото не позволява продуктите да се обработят лесно термично;

- Важно е също да се посветите изцяло на готвенето и да следите процеса. Ако оставите вкусната манджа сама да се готви, вероятността да я изгорите или преварите е много голяма.

Това бяха съвети за начинаещи готвачи, дано да са ви били от полза.

Помнете, че готвенето изисква старание, любов и практика. Когато започнете да се занимавате с него, първо ще приготвяте елементарни вкусотии, но в последствие ще умеете да готвите и по-сложния ястия като пълнена пуйка или солени пайове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати