gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всичко за адаптогените

Всичко за адаптогените

Всичко за адаптогените

Адаптогените са нетоксични растения, за които се смята, че помагат на тялото да се съпротивлява на всякакъв вид стресови фактори – физически, химически или биологични.

Тези билки и корени се използват от векове в китайските и аюрведичните лечебни традиции, но днес те преживяват ренесанс. Някои от тях като босилека могат да се консумират като част от храната, а други се консумират като добавки или се запарват в чайове.

Всеки адаптоген има различни свойства, но като цяло помагат на тялото да се справи със стреса.

Женшенът е една от най-известните адаптогенни билки. Растението увеличава енергията, подобрява когнитивната функция, действа противовъзпалително, помага при еректилна дисфункция, предотвратява грипа и понижава кръвната захар.

Друг добре известен адаптоген е златният корен. Той повишава умствената работа и физическата издръжливост.

Други растения като лирейши, ашваганда и босилек, успокояват стресираните бъбреци.

Астрагалът има имуностимулиращи свойства.

Шизандра се използва за устояване на инфекции, повишаване на здравето на кожата и борба с безсънието, кашлицата и жаждата.

Адаптогенните билки действат по неспецифични начини за повишаване на устойчивостта на стрес, без да нарушават нормалните биологични функции. Всяка една от тези билки прави нещо малко по-различно, но като цяло адаптогените помагат на тялото ви да се справи с напрежението в съвременния живот.

Проучвания върху животни и изолирани невронални клетки разкриват, че адаптогените проявяват невропротективна, антимоторна, антидепресивна, анксиолитична, ноотропна и стимулираща активност.

Клиничните изпитвания показват, че могат да повишат умствената работоспособност на фона на стрес и умора, както и да се справят с психическото изтощение.

В момента на пазара има огромен списък с билки, за които се твърди, че имат адаптогенни свойства. Посъветвайте се със специалист кои са правилните билки за вас. Ако търсите точната доза адаптогени, можете да започнете с пиенето на чайове с адаптоген или да комбинирате тинктури с вода.

За да добавите адаптогени към храните, които вече ядете, можете да си купите предварително смесения прах, за да подправите всичко – от смутита през супи до дресинги за салати.

Някои адаптогени могат да се приемат като капсули. Започнете с малки дози дори и за смятани за безвредни билки, като увеличавате малко количеството. С усещането за намаляване на стреса престанете да увеличавате количеството на приеманите билки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати