Различното сладко от ягоди, в което ще се влюбите

Различното сладко от ягоди, в което ще се влюбите

При приготвянето на сладката трябва да се спазват някои важни правила, които сме наследили от нашите баби и старите кулинарни книги и тефтери.

Плодът за сладкото не трябва да е презрял и тъмен.

С всички плодове не се постъпва еднакво. Някои плодове само се почистват, като например малини и ягоди, на други се вадят костилките, трети се белят.

За да се получи светло сладко, не трябва да се приготвя повече от 1-2 кг.

Ако сладкото е много гъсто, то се озахарява и не може да се поднесе с лъжица, а ако е много рядко - има вид на гъст компот, което пак не е търсен ефект, когато приготвяте бабино сладко по рецепта.

Сиропът на сладкото е готов, когато капка от него застава на ръба на порцеланова чинийка.

Ако искаме да придадем различна нотка на нашето сладко, ароматните листа като индрише или прясна мента, дори босилек или аромат на ванилия могат да ни помогнат в това. Всички тези аромати се слагат в последния момент, тоест 5-10 минути преди свалянето на сладкото от огъня.

Ето един малко по-различен вариант за любимото ни сладко от ягоди. С добавката на различни аромати, може да получите наистина вкусно ягодово сладко.

Определено никога не ферментира. Постарайте се да измиете много добре бурканчетата, в които ще се съхранява сладкото, и да се уверите, че са сухи, преди да ги затворите.

Различното сладко от ягоди, в което ще се влюбите

Ягоди - 2.5 кг

Захар - 2.5 кг

вода- 3.5 ч.ч.

Сок от 1 лимон

прясна мента-50 г

Изсипете половината от приготвената захар в съд за варене на сладко. Разпределете равномерно предвидената захар и отгоре сипете измити и изчистени ягоди.

Изсипете останалата захар и вода и оставете за един ден.

Ден по-късно, когато ягодата даде сока, сложете съда на огъня и като се вдигне захарта от дъното, тоест се разтвори, доведете до кипене, изключете и отстранете получената пяна. Оставете сладкото за 1 ден.

След ден връщаме сладкото на огъня. При така етапно варене на сладкото го предпазваме по време на съхранение да се озахари и да не се подкиселява.

Доварете сладкото до желаната гъстота, добавете сока от лимон и измитите листа мента 5 мин преди да махнете ягодовото сладко от котлона.

Последен етап е да разпределим вече свареното до желана гъстота сладко в бурканчета и стерилизираме за около 10-15 минути.

След това обърнете бурканчетата с капачките надолу и оставете да починат и да се охладят. След пълното им охлаждане може да се съхраняват на тъмно и сухо място.

Съответно, ако сладкото е добре затворено и сварен правилно, може да издържи в килера или мазето ви до две години, ако не и повече.

След като го отворите, за да си хапнете вкусно от любимото ягодово сладко, може да се съхранява около три седмици, а в хладилника - много повече.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати