Пържене със зехтин екстра върджин - правилно или не?

пържене със зехтин екстра върджин

Относно здравословните ползи от използването на зехтин екстра върджин за кулинарни цели вече е изписано много, така че ще изтъкнем само на кратко някои от тях.

Зехтинът екстра върджин всъщност е най-качественият клас зехтин, с който можем да се снабдим. Той се изработва директно от маслини и не съдържа други техни примеси, като кюспе, например. Богат е на витамин Е и е считан за възможно най-здравословното олио, което можем да използваме в кухнята.

Много подходящ е за подправяне на салати, за мариноване на меса и зеленчуци, овкусяване на сосове и т.н. И за разлика от слънчогледовото олио, той няма склонност да дразни стомашната лигавица на хората, които са с по-чувствителен стомах.

Съществуват много спорове обаче дали този вид зехтин е подходящ за пържене и именно тази тема ни предстои да разгледаме в следните редове.

Дълго време се считаше, че да се пържи със зехтин екстра върджин не е желателно, защото при пържене той става канцерогенен. Доказано е вече, че това твърдение изобщо не е вярно и единственото, което се случва при пържене със зехтин екстра върджин е че той просто престава да е екстра върджин.

Това се дължи на факта, че този вид зехтин променя свойствата си при приготвянето на ястия чрез термична обработка и при готвене на градуси от над 160-165 той променя вкуса и аромата си. Т.е. променя вкуса и аромата на ястията, които после ще консумирате.

зехтин екстра върджин

От гледна точка на факта, че зехтинът екстра върджин е възможно най-скъпият зехтин, бихме ви посъветвали да използвате по-нискокачествен зехтин, когато става въпрос за пържене или просто да добавяте зехтин екстра върджин в края на готвенето.

В заключение ще добавим и че подобно на всички останали масла и олио, така и зехтинът има срок на годност, който трябва да се съблюдава. Той е обозначен на самата опаковка на зехтина и важи ако го съхранявате правилно, а именно не в близост до топлинен източник и на по-хладно място.

Самият срок на годност може да е до 20 месеца след производството на зехтина, но е много важно да го съблюдавате, особено ако желаете да се снабдите с онзи зехтин, който обикновено се продава не в бутилки от по 500 мл или 1 л, а в тенекиени кутии от 5 л.

Просто се замислете дали наистина ще можете да изразходвате такова голямо количество зехтин, което да отговаря на срока си на годност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати