Омарът – изискан и диетичен афродизиак

Омар
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Омарът е един от най-вкусните и здравословни морски деликатеси. На всичкото отгоре той е диетичен и има много ниско съдържание на мазнини. Омарът има славата на афродизиак, като ще ви достави двойно удоволствие – по време на вечеря и след това. Този вид рак има уникални вкусови качества и макар и скъп, той е отличен начин да прекарате любовта през корема на партньора си и да го впечатлите с кулинарните си умения.

Омарът е доста ценна стока и неговите популации се следят стриктно. Ако ви предложат малки омари, по-добре не ги купувайте, защото европейският омар например може да стигне до 3 килограма. Това означава повече черупки, не повече месо. Най-добре е да изберете омар до 1 килограм.

Натъкнете ли се на живи омари имайте предвид, че те се транспортират със завързани щипки, за да не се нараняват. Обездвижването обаче кара мускулите на щипките да атрофират, което е предпоставка от вкусното месо да не остане много, докато достигне до вашата кухня.

Все пак винаги може да купите почистен или дори сварен омар. Ако предпочитате сами да го приготвите изберете рак с тегло по-малко от 900 грама. Месото от щипките и тялото е вкусно, като е бяло и твърдо на външен вид. Ако искате да се уверите дали омара, който купувате е качествен, помолете продавача да издърпа месото от опашката.

Печен Омар

Ако то се върне обратно и остане стегнато, значи омарът наистина е бил пресен преди да го сварят. Всички морски дарове се развалят доста бързо и трябва да внимавате, когато избирате омар, защото в противен случай рискувате да се натровите.

Живият омар се приготвя сравнително лесно, като се сварява в подсолена вода. Преди това се охлажда за час-два. Състоянието, в което изпада животното по-този начин, е коматозно и е по-хуманен метод за приготвянето му. Около 500 грама омар се вари за 15 минути.

За да разрежете сварения омар на две вземете остър нож или здрави ножици. Тялото, опашката и черупката са доста твърди. След като отворите рака, намерете тъмната вена, която минава през средата на месото на опашката и я отстранете с върха на малък нож. Махнете хрилете и стомаха, който е около устата на омара.

Щипките се разчупват като ги удряте с тъпата страна на ножа. Месото от опашката се вади и се реже на малки парченца. Един хитър трик е да откъснете краката на омара и буквално да изстискате месото им, като ги притискате с точилка. Може да извадите месото от щипките и да го поставите в кухината на главогръда или върху месото от опашката.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
надя
надя
14.03.2011 12:46
Месото от опашката се вади много лесно чрез избутване с пръст, не е нужно да се чупи.
0
0