Грешките при готвене на месо

решките при готвене на месо

Вечерята е перфектно приготвена, аксесоарите на масата са подбрани и подредени, виното налято в чашите.

Идва момент за основното ястие, сервирате го, гостите опитват първата хапка и виждате как никой не се усмихва. Месото няма вкус, убеждавате се сами.

Какво се объркало с приготвянето на месото? Дали е пресолено, сухо, с неправилен сос - това са класически пропуски, които са поправими с опита.

Вижте кой са най-честите грешни при готвене на месо.

Грешка номер 1 - Прекалено много бързате

Важно е, когато започнем да готвим месо, то да бъде със стайна температура. Отделете време, ако ще използвате замразен продукт, той да достигне плавно до желаната температура. Също така е важно внимателно да избършете месото с хартиена кърпа, за да получите суха повърхност преди готвене.

Ако ще мариновате месото, отделете достатъчно време и за този етап. Нужно е известно време, за да поеме вкусовете и да се увеличи ефекта от маринатата. Тридесет минути са минимум, но е за предпочитане по-дълго, ако имате възможност.

Грешка номер 2 - Неправилен избор и количество на подправки

Готвене на месо

Подправянето обикновено е въпрос на вкус, но основно правило в съвременната хранителна култура е, че колкото по-високо е качеството на месото, толкова по-малко подправки се използват в готвенето. Не забравяйте, че солта и черният пипер се слагат задължително накрая.

Грешка номер 3 - Масло или олио?

Краткият отговор на този въпрос е: и двете. Започнете да запичате месото в малко олио и след това добавете малко масло в края на готвенето на вкус. Олиото може да издържи на много по-високи температури от маслото и не изгаря толкова лесно в тигана.

Грешка номер 4 - Слагате твърде много месо в тигана

Не се заблуждавайте, че става по-бързо само защото слагате възможно най-много продукти в тигана. По този начин рискувате резултатът да бъде лош. Основното правило е, че трябва да има достатъчно място в тигана, така че месото да не се смачква и да добие равномерен загар.

Грешка номер 5 - Грешка при избора на техника на готвене

Грешки при избора на техника за готвене

Коя техника на готвене е най-подходяща, зависи от това от кое животно идва месото.

Барбекю и скара - се използват главно филета от крехкото месо от средата или гърба на животното;

Супи и чорби - за предно месо с по-здрава съединителна тъкан, което изисква по-дълго време за готвене;

Печено в фурната - за по-големи парчета месо от задни части, а също и предно месо, което е добре да се готви на ниска температура и дълго време.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати