Причини и симптоми на електролитен дисбаланс

Причини и симптоми на електролитен дисбаланс

При повишено или понижено съдържание на електролити в тялото се получава т.нар. електролитен дисбаланс. Той може да причини редица проблеми за организма и е добре да се разпознава, когато настъпва. Така човек може да вземе мерки навреме и да подобри здравословното си състояние.

Какви са симптомите на електролитен дисбаланс?

Симптомите на електролитен дисбаланс всъщност са многобройни. Те са свързани с това какво точно вещество липсва в тялото ни. Недостигът на минерали води до едни симптом, липсата на витамини – до други, и т.н. Все пак има някои признаци, които със сигурност може да ви накарат да си пуснете кръвни изследвания за наличието на електролитен дисбаланс.

Сред най-честите симптоми, които трябва да вземете предвид, са мускулни потрепвания, неволни конвулсии, спазми на мускулатурата, крампи, схващания и изтръпвания. Същото се отнася за усещанията за парене или студенина, иглички по кожата, обезчувствяване, намален вкус или нетипичен вкус в устата.

Голяма част от тези симптоми са свързани с недостиг на калций, магнезии, витамини от групата В, както и с някои други дефицити. Наблюдавайте още тялото си за проблеми с паметта, с концентрацията, за повишена раздразнимост, депресивност, проблеми със съня, повишена уморяемост, отпадналост.

При чести кръвотечения, синини, кървящи венци, понижен имунитет – обърнете внимание на витамините С и К. А при повишено кръвно – проверете да не би стойностите на натрия в кръвта ви да са повишени.

Имайте предвид, че електролитният баланс може да се проявява още със сърцебиене, прескачане на сърцето, треперене, главоболие, мигрена, нарушено съзнание, дезориентация и др., като последните са характерни за по-тежките състояния.

Грешки в диетата – възможна причина за електролитния дисбаланс

Витамини при електролитен дисбаланс
Снимка: 1

Една от най-честите причини за електролитен дисбаланс е приемането на непълноценна храна и ограничаването на някои хранителни продукти за сметка на други. Следете да имате балансирано хранене с достатъчно прием на плодове, зеленчуци – сред които и зеленолистни, млечни и месни произведения.

Опитайте да избягвате консервираните храни, ограничете или спрете алкохола и цигарите, сведете до минимум храните, съдържащи бяло брашно и рафинирана захар. Пребивавайте на слънце, когато това е възможно, и се разхождайте на чист въздух в природата.

Болестни състояния, които нарушават електролитния баланс

Много често до дисбаланс се стига при наличието на тежка или продължителна диария. Когато е съпроводена с гадене и повръщане, състоянието се влошава. Ако сте в остра диарична фаза, приемайте много течности, подсладена или подсолена вода, за да компенсирате електролитните загуби.

Причини и симптоми на електролитен дисбаланс

Ако имате хронично заболяване, което е придружено от диария, и трудно усвояване на хранителните вещества, вземете мерки за неговия контрол или лечение.

Гастрит, язва, пропускливост на червата и други заболявания, свързани с разграждането и усвояването на хранителните вещества, също са потенциални причини за разгръщане на електролитен дисбаланс. Това е и често срещан проблем при хора с диабет, болест на Крон, бъбречни заболявания, хормонални нарушения и др.

Също при прием на някои лекарства като диуретици, кортикостероиди, медикаменти за лечение на сърдечни заболявания и др. има голям риск от електролитен дисбаланс.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати