Каква тенджера да си купя?

Каква тенджера да си купя?

Ако искате да си купите тенджера за вас или пък за подарък, тогава със сигурност ви е интересно кое покритие е по-добре, както и какви са предимствата им. Добре е да се съобразите и с размера, тъй като тук той е важен критерии при избора ви.

Каква тенджера да си купя?

Всяка домакиня знае, че трябва да има поне 2-3 размера различни тенджери в дома си, като те биват три вида според големината си:

1. Голяма тенджера - те са с вместимост около 4-5 литра, като са идеални за варенето на паста или бульони, както и за приготвянето на повече храна, ако семейството ви е по-голямо. Имайте предвид, че е най-добре да си вземете такива с незалепващо покритие, а също така с огнеупорни дръжки и капак, като в този случай ще можете да използвате тези тенджери и във фурната;

2. Средни тенджери - те са с вместимост около 2-3 литра и са идеални за приготвянето на по-малки количества храна, като критериите при избора им са същите като при големите;

3. Малки тенджери - вместимостта им е 1-1.5 литра, като те съответно се ползват за приготвянето на доста малки количества храна, а също така и за направата на различни вкусни сосове;

Каква тенджера да си купя?

Що се отнася до покритието на тенджерите, то може да бъде основно 5 вида, като всяко едно има своите предимства пред другите.

1. Тенджери от неръждаема стомана

Храната, която сте приготвили, се запазва топла за по-дълго време в тези съдове, но пък, от друга страна, те имат сравнително по-ниска топлопроводимост, което увеличава времето за готвене. В случай че дъното е от няколко слоя, като например има също така алуминий, бронз и мед, то тогава топлопроводимостта е доста по-висока, тъй като при готвене топлината се разпределя равномерно. Недостатък на съдовете от неръждаема стомана е това, че те не са много издръжливи. Внимавайте и да не ги оставите случайно на пуснат котлон, за да не се получат петна на дъното, които не могат да се премахнат след това.

2. Чугунени тенджери

Каква тенджера да си купя?
Снимка: pixabay.com

Той е напълно безвреден за здравето ни материал, а също така и храната, която се приготвя в него, е чиста и безопасна. Безспорен плюс е и това, че ястието, къкрейки по-дълго в тази тенджера, се получава много вкусно и ароматно. Преди да готвите в тях, е добре да ги намажете с олио, като така ще се увеличи незалепващото им свойство. Вижте правилното почистване и поддържане на чугунен тиган.

3. Тенджери от керамика и стъкло

Стените на тези тенджери са по-дебели и така храната в тях се загрява по-бавно, но пък за сметка на това равномерно. Особено полезно е да готвите в тях, ако сте на диета, защото в тях храната къкри, като така продуктите стават много полезни и сочни заедно с това, включително това важи и за месото. В тях може да се съхранява и храната след това, което е много удобно. Минус на тези тенджери е това, че са доста чупливи и заедно с това са чувствителни към по-високите температури. Винаги ги съхранявайте само с отворени капаци, за да се появи неприятна миризма.

4. Емайлирани тенджери

Каква тенджера да си купя?

Те са прекрасен избор за приготвянето на супи, компоти или пък бульони, а също така са безопасни, практични и лесни за поддръжка, удобни са за използване и са доста издръжливи. Минусът на тези съдове е това, че в тях не може да се пържи или да се задушава, а също така този материал има различна топлопроводимост и така храната не се загрява равномерно.

5. Алуминиеви тенджери

Огромен техен плюс е цената им, която е повече от привлекателна и достъпна. Тези тенджери са също така леки, но заедно с това в тях храната се затопля бързо и равномерно. Идеални са за варене на млякото, защото в тях няма риск то да загори. Имайте предвид обаче, че в тези съдове не можете да съхранявате вече приготвената храна.

В идеалния си вариант е добре да имате поне по 1 тенджера от всеки материал, като така ще можете да използвате различни в зависимост от това, какво ще готвите. Обръщайте внимание също така на капака и дръжката, като е най-добре те да са огнеупорни.

Добре би било също така капакът да има дупчица, откъдето да излиза парата и така да се намалява налягането, а и по този начин няма риск да "избяга" течността. И не забравяйте, че във фурната не бива да слагате тенджери с неподходящо за това покритие, а също така с дървени или пластмасови дръжки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати