gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво съдържа зехтинът и защо е полезен?

Какво съдържа зехтинът и защо е полезен?

EvgeniaEvgenia
Готвач
346316545
Какво съдържа зехтинът и защо е полезен?
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
Виж ››

Зехтинът се произвежда предимно в Европа (Испания, Гърция, Италия, Франция). Всеобщо мнение е, че екстра върджин зехтин е една от най-полезните за здравето ни мазнина. Не съдържа въглехидрати или протеини. Всичките калории в зехтина (14 г зехтин осигуряват 119 калории) идват от мазнини (предимно мононенаситени мазнини), което го прави здравословно допълнение към диетата ни.

Зехтинът е извлечен от така вкусните за повечето от нас маслини (плодовете на вечнозеленото маслиново дърво). Производственият процес е наистина лесен. Маслините могат да бъдат пресовани, за да се извлече маслото им, както и има редица нови, съвременни методи за получаването му.

От огромно значение е какъв тип зехтин купувате. Той може да варира по цвят и вкус. Има три основни класа зехтин - рафиниран, необработен (100% неподправен, не е нагряван или химически обработен) и екстра върджин (съдържа най-много хранителни вещества, по-ниска киселинност от тази на необработения зехтин, почти не гранясва и има най-наситен вкус на маслини).

Състав на зехтина

Зехтин екстра върджин

Екстра върджин зехтинът се смята за най-здравословния вид зехтин. Има отличителен вкус и е с високо съдържание на фенолни антиоксиданти, което всъщност го прави толкова полезен и търсен на пазара.

Екстра върджин зехтинът е доста хранителен. Съдържа малки количества витамини Е (поддържа здрави клетките и ги предпазва от свободни радикали, като същевременно повишава имунитета) и К (играе важна роля в минерализацията на костите) и много полезни мастни киселини.

Консумирането на зехтин осигурява и калий на организма. Калият подпомага здравословната функция на бъбреците и сърцето.

1 с.л. зехтин (13.5 мл) съдържа също:

- наситени мазнини: 14 %;

- мононенаситени мазнини: 73 % (предимно олеинова киселина);

- витамин Е: 13 % от дневната стойност (DV);

- витамин К: 7 % от DV.

Ползи от зехтина

Антиоксидантите, които се съдържат в зехтина, са биологично активни и някои от тях могат да помогнат в борбата със сериозни заболявания.

Смята се, че хроничното възпаление е сред водещите двигатели на много заболявания, включително сърдечни, ракови, диабет, артрит и др. Установено е, че олеиновата киселина (най-известната мастна киселина в зехтина) намалява възпалителните маркери.

Зехтинът защитава мозъчната функция. Изследвания показват, че консумацията на зехтин може да осигури защита от когнитивен упадък.

Екстра върджин зехтинът предпазва от сърдечни заболявания чрез множество механизми: намалява възпалението, подобрява здравето на кръвоносните съдове, помага за управлението на съсирването на кръвта, понижава кръвното налягане.

Зехтин

Някои учени смятат, че 50 мл екстра върджин зехтин имат близък ефект до този на десет процента от дозата на ибупрофен за възрастни.

Зехтинът не причинява наддаване на тегло и затлъстяване.

В 30 месечно проучване сред над 7000 бр. испански студенти се установява, че консумацията на прекомерно количество зехтин не е свързана с наддаването на тегло.

Зехтинът може да намали риска от диабет тип 2, а също така има антибактериални свойства, тъй като съдържа много хранителни вещества, които могат да инхибират или унищожат вредните бактерии.

Зехтинът се ползва и за грижа за косата (в маски), като ѝ придава блясък, мекота, здравина и еластичност.

Ако имате ксероза (много суха кожа) или атопичен дерматит (червена и сърбяща кожа) и прилагате зехтин локално, за да облекчите сърбежа, това действие може да влоши тези състояния.

Съхранявайте зехтина на тъмно и хладно място или в хладилник. Ако се съхранява правилно, зехтинът ще запази вкуса и хранителните си свойства до 2 години от датата на бутилиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати