Природосъобразно хранене
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Природосъобразно хранене

Природосъобразно хранене

РуминаРумина
Новак
238128
Природосъобразното хранене
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Природосъобразното хранене е свързано не с това какво се яде, а как. Ако искате да се радвате и наслаждавате на живота, яжте жива храна. Живо тяло се изгражда с жива храна, а това са плодовете и зеленчуците в суров вид. Всяка храна, която е преминала през варене или друга топлинна обработка, се нарича концентрирана. Стомахът на човек е пригоден да смила само един вид концентрирана храна.

Когато се приема повече от един вид концентрирана храна, тя претоварва храносмилателните ни органи, допринася за зацапването на коренчетата на дебелото черво, нарушава се функцията му, а това допринася за натрупването на отпадъчни продукти и поглъща голямо количество от ценната ни енергия.

Няма как да не сте хапвали заедно месо и картофи, месо и ориз, месо и кисело зеле, риба с картофи, риба с ориз и т.н.? Да вземем примера с месото и картофите. Представете си, че ядете пържола. Пригответе си я по начин, който на вас ви харесва и я изяжте! Веднъж попаднала в стомаха ви, тази концентрирана белтъчина се нуждае от специален стомашен сок, който да я разгради, по-точно от кисел разтвор.

Но същевременно сте изяли и печен картоф с пържолата. При топлинната му обработка той се е обезводнил и е станала концентриран продукт, съдържащ скорбяла, която попада в стомаха ви заедно с пържолата. Стомашният сок, необходим за разграждането ѝ, вече няма да е киселинен, а алкален. Когато влязат в взаимодействие кисел и алкален разтвор, те се неутрализират взаимно, т.е. взаимно се унищожават.

Koe e  Природосъобразното хранене

И така, вие току-що сте похапнали пържола и картофи. Соковете, нужни за смилането им, са се неутрализирали, т.е. самоунищожили са се. Какво става с тази храна? Организмът разбира бедственото положение и бие тревога, тъй като храносмилането е главна задача на тялото. Настъпва смут. Трябва да бъдат произведени повече стомашни сокове, а това отнема време и енергия, а ние в това време се чувстваме сити. Отделят се сокове, които отново се неутрализират. Сега вече организмът наистина е достигнал своя предел.

Изразходва се много енергия, за да се образуват повече сокове в стомаха. За този процес е потребно много време. Всъщност, минават няколко часа, докато тялото произведе тези храносмилателни сокове.

Какво всъщност се е случило?

Повечето белтъчини (месото), престояли в стомаха толкова дълго, са загинали. По-голямата част от въглехидратите (картофите) е ферментирала. Хранителните вещества, засегнати от гниене и ферментация, не могат да се използват за изграждане на здрава клетъчна структура. Такава храна отделя в тялото ни токсини, т.е. отровни киселини. В следствие на гниенето и ферментацията коремът се надува, става ни тежко, получават се газове и посягаме към хапчета и хлебна сода.

Ние сме единствените създания на този свят, които трябва да вземат лекарства след ядене, за да се изкара храната от червата. Храната, принудена да остане несмляна в стомаха, буквално загива. Хранителните вещества, които някога е съдържала, са се загубили. Поради дългия ѝ престой в стомаха е била изразходвана много енергия. След това храната се прехвърля в чревния тракт. Тя си проправя път през дългия приблизително 9 м храносмилателен канал. Девет метра черва са принудени да се справят с тази гниеща храна. Затова хората чувстват умора след ядене и им се приспива. За това не им достига енергия.

Ако трябва да се обобщи: ако се приемат две концентрирани храни едновременно, те ще загният, а загнилата храна не може да бъде усвоена; неправилното комбиниране на храните рязко спъва асимилационния и отделителен цикъл. Следователно пържолата може да ядете самостоятелно с всякакъв вид сурови зеленчуци като домати, краставици, маруля и т.н., а също с обикновена туршия и кисело зеле. Това на практика е основният принцип на разделното хранене.

Живи храни

За да се разградят суровите зеленчуци и туршиите, те не се нуждаят от специален храносмилателен сок. Те се разграждат както в кисела, така и в алкална среда и затова могат да се комбинират с всякакъв вид месо, колбаси, риба и т.н., а също така и с всички постни ястия.

Ако сте много гладни, можете да консумирате на гладно сурови плодове за предястие, тъй като суровите плодове се разграждат най-бързо - до 30-40 мин - и организмът веднага се зарежда с необходимата енергия. Всеки плод трябва се консумира на гладно и самостоятелно, без да се смесва с други храни. Желателно е да не се смесва с различни плодове, а да се консумира един вид плод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати