gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Червеното цвекло е еликсир за здравето

Червеното цвекло е еликсир за здравето

Червено Цвекло

Сокът от червено цвекло не е особено популярен и почти не присъства на трапезата ни, но се оказва, че е изключително полезен за здравето.

Сокът от червено цвекло може да помогне на възрастните хора да водят по-активен живот. Ново изследване показва, че хората, които консумират от този зеленчук, се нуждаят от по-малко енергия, за да практикуват двигателна активност с ниска интензивност.

Специалисти установили, че сокът от червено цвекло позволява на възрастните да изпълняват задачи, които иначе трудно биха свършили. Алената напитка разширява кръвоносните съдове и намалява количеството кислород, необходимо на мускулите по време на физическа дейност.

Най-често с напредването на възрастта или при сърдечно-съдово заболяване количеството кислород, достигащо до мускулите при натоварване, рязко намалява.

Червеното цвекло дължи цвета си на багрилни вещества от групата на антоцианите. Смята се, че зеленчукът е произлязъл от Средиземноморието.

Сок от червено цвекло

Червеното цвекло може да откриете на пазара почти през цялата година. Освен че е полезно за здравето, то е диетично. В 100 грама се съдържат само 44 калории.

Червеното цвекло ускорява процесите на обмяната на веществата в човешкия организъм, стимулирайки усвояването на хранителните вещества и ускорявайки изхвърлянето на токсините.

В червеното цвекло се съдържа целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини. Те усилват чревната перисталтика, като по този начин съдействат за разграждането и усвояването на белтъчините и стимулират дейността на черния дроб.

Ето защо, ако страдате от хроничен запек, смущения в храносмилането и чернодробни заболявания, се препоръчва консумацията на 100-150 грама дневно варено цвекло. Приема се на гладно.

Сокът от цвекло, смесен с равни количества сок от моркови, ряпа и лимон помага при анемия. Ако към него се добави чаена лъжичка мед, се превръща в ефикасно средство против високо кръвно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 4
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Pavlina
Pavlina
27.10.2013 15:44
Червеното цвекло е много известна от древността "чистачка и лечителка" на всички вътрешни органи и процеси в организма. Дори се съмнявам, че някое негово ново качество може да бъде "открито". Отделен въпрос е, доколко и как точно влияе при някои сериозни заболявания. А подробна и точна информация в днешно време не е намерил само този, който не е търсил или не знае как да търси.
0
0
боян
боян
09.10.2013 23:27
Много добре звучи, ама откъде да сме е сигурно че е така? Не можехте ли да кажете кое и къде е било това "Ново изследване" и кои са тези "специалисти". Не че не вярвам, но това е фундаментално правило в цитирането, да се дава на кредит на източника, и така да дадете сериозност и на вашето писание. Иначе и аз мога да си правя изследвания както и да се пиша като специалист по някой неща...
0
0
Райна
Райна
22.02.2013 15:33
Това цвекло бих казала ,че не е лошо!
1
0
коста
коста
22.09.2011 18:02
Е, все ще се намери някой тъпак да каже нещо негативно, тоя сигурно е .. ронгола.
0
0
дида
дида
25.12.2010 19:19
Живея в средиземноморска държава целогодишно има и се яде цвекло. Полезно е, но трябва да се каже, че не е подходящо за диабетици, и за тези, които държат на добрият си външен вид, защото 100 гр.може и да са 44 калории, но като количество е нищо.
1
0