Какви витамини има в динята и за какво е полезна?

ядене на диня

Динята е годишно тревисто растение, което принадлежи към семейството на тиквата. Динята е растение, което е известно и обичано по цял свят. До ден днешен не е известно точно какво е динята: плод или зеленчук.

В началото динята се е смятала за плод, но това обаче не е напълно правилно. Структурата и съставът на динята е наистина много подобен на плодовете, но като цяло тя принадлежи към семейството на тиквата, а представителите на това семейство не принадлежат към плодовете. По принцип може да се спори дълго за това, но истината е, че динята е изключително вкусна и полезна.

Витамините в динята се намират в пулпата, кората и семената, което ѝ дава предимства и я прави изключително полезна за организма.

Много хора подценяват ползите от динята, вярвайки, че тя се състои най-вече от вода и в нея липсват витамини. Всъщност това не е така и е време да научите повече за нейния състав.

На първо място е необходимо да се обърне внимание на витамин B9 или фолиевата киселина. Той насърчава правилното развитие на човешкото тяло и подобрява състоянието на кожата.

Не по-малко важен витамин, съдържащи се в диня, е витамин С. Няма нито един човек, който да не знае за ползите от него.

Специална роля играе витамин А, който е антиоксидант. Той има положителен ефект върху човешкото зрение, подобрява протеиновия синтез и метаболизма. Останалите витамини, които се съдържат динята, също присъстват в големи количества (PP, бета-каротин, Е, В1, В2, В6).

диня

В допълнение към витамините, дините съдържат минерали като калий, натрий, калций, магнезий и фосфор. Всеки от тях има своите ползи за човешкото тяло. Такъв състав не би трябвало да повдига въпроси за това колко полезна е динята!

Калорийно съдържание на динята

Поради ниското съдържание на калории (само 27 ккал/100 г), се препоръчва динята да се включи в менюто на тези, които искат да се отърват от излишните килограми. Не е случайно, че диетолозите са разработили специална диета с диня.

Напоследък учените говорят много за ползите от ликопена. Това вещество може да предотврати развитието на рак. Особено много от ликопена се съдържа в зрелите домати, но последните проучвания показват, че в динята ликопеновото съдържание е много по-високо, отколкото в доматите.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати