В менюто на столетниците няма животински белтъчини

Плодове и Зеленчуци

Хунзите – изолиран народ, населяващ Хималаите, са известни като хора, които не се разболяват. Народът на долината Хунза е прочут още и с легендарното си дълголетие. Мнозина живеят до 110–125 години.

Те са силни и активни през целия си живот. Легендите разказват, че мъжете от Хунза са ставали бащи и след 100 години. Средната продължителност на живота в хималайското селище е между 85 и 90 години.

Много учени са се опитвали да разгадаят тайната на народа от Хунза. Едно е сигурно - традиционната диета на местното население е повече от всичко останало отговорна за необикновеното им здраве.

Полезни храни

Повечето изследователи посочват, че освен обстоятелството, че те водят живот, предпазен от опасностите на цивилизацията – замърсен въздух, вода и почва, преработена и рафинирана храна – съществуват два много важни фактора за тяхното дълголетие. А именно:

1. Богата на натурални въглехидрати и бедна на животински белтъчини диета.

2. Силно минерализираната вода, която пият.

Менюто на столетниците от Хунза е предимно вегетарианско. Разнообразието от зеленчуци и плодове гарантира адекватното снабдяване с минерални вещества, витамини и протеини. Зеленчуковите белтъчини не само са равни по биологична стойност, но дори превъзхождат тези от животински произход.

Например протеините в картофите биологично превъзхождат протеините на месото, яйцата или млякото, твърдят диетолози. A суровите белтъчини имат по-висока биологична стойност от сготвените.

Изгрев

Местните хунзи се хранят основно с ечемик, просо, елда, пшеница, царевица, картофи, кайсии, праскови, бадеми, орехи. Менюто им включва предимно сурови храни като причина за това е и липсата на горивни материали и уреди. Млечни продукти и месо хунзите ядат само в много редки случаи.

В близките години обаче сведенията за крепкото здраве на този народ стават все по-редки и неубедителни. Съвременните наблюдения доказват, че основно туристите, посещаващи тези свещени и диви места, пренасят чрез своята култура на хранене много продукти, непознати за местните.

Все пак екзотичното кралство вече не е толкова изолирано от света и с течение на времето менюто им се изменя, а съвременните болести достигат до скромните им домове.

Рейтинг

5 3
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
д
д
31.10.2013 20:19
тази статия си е чисто съчинение по картинки, първо в тия отделечени краища каде са записвани ражданията с точност, после това са измъчени от тежките условия на живот хора ,и един 70годишен може да изглежда и като на 100
0
2
vaduc
vaduc
13.03.2013 08:30
Според други източници описаната средна продължителност на живота на жителите на Хунза е мит, а реалната е 53 години за мъжете и 52 за жените, което не само не е много, а дори е изключително малко. При всички случи обаче храненето и околната среда (чистотата й) са в линейна зависимост със здравето. В това няма никакво съмнение! Както казват: "ти си това, което ядеш". За огромно съжаление днес е изключително трудно и почти невъзможно за средностатистическия човек не само да се храни здравословно, а също така храната му да не е вредна, дори опасна за здравето! Почти невъзможно е и да се диша чист въздух! Ужасно е, но е факт!
2
0
Петър
Петър
03.03.2013 17:50
Много красиво звучи, но за съжаление не е истина. Който иска да научи как реално стоят нещата, да прочете книгата на американския геолог Джон Кларк "Хунза - изгубеното кралство на Хималаите" (1956). Джон Кларк е живял там 20 месеца през периода 1950-1952, т.е. още преди цивилизацията да проникне там. Просто след като цивилизацията е проникнала, истината излязла наяве. Така, че твърдението в последния параграф на статията, че "...сведенията за крепкото здраве на този народ стават все по-редки и неубедителни" се дължи на повечето достъпна информация, а не на цивилизацията. Иначе аз самият съм горещ привърженик на здравословното хранене, но не смятам, че то трябва да бъде подкрепяно от фалшиви митове.
6
0