Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да се храним вкусно и полезно през зимата

Как да се храним вкусно и полезно през зимата

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Семейно Хранене

През зимният период се чувстваме съвсем различно. Проблемът не е в това, че не носим леки, ефирни дрехи, вместо да се навличаме, а някои хора дори завиждат на животните, които спят зимен сън. Но нещата не са толкова прости.

Преди да заспят за цяла зима, животните следват определен хранителен режим. Хората са склонни често да пренебрегват природните закономерности и търсят лесния начин. Предпочитанията в храненето са нещата, които можем да си купим да приготвим по-лесно или някой полуфабрикат.

Не зимното време е виновно, че кожата ни изсъхва, косата ни отслабва, натрупваме излишни килограми и здравето ни страда. Трябва да знаем как да се храним правилно през този сезон, за да се чувстваме добре.

През зимата трябва да поддържаме имунитета си, да имаме добър топлообмен и да не се обезводняват клетките на организма ни. Имаме нужда от повече калории, но не бива да допускаме натрупване на излишно тегло.

Боб

Променя се обмяната на веществата и изработването на някои хормони се забавя. Намалява мелатонинът, заради по-малкото светлина, а това влияе на настроението ни и то се влошава. Тогава посягаме към нещо сладичко и вкусно, за да се почувстваме по-добре и неусетно повишаваме теглото си.

Правилното хранене не изисква отказване от продукти, като мазнините, защото те ни осигуряват калории и енергия. В този период от годината трябва да приемаме и животински и растителни мазнини. Дневната дажба трябва да е не по-малко от 30 грама, като една трета от тях, да са животински.

Липсата на белтъчини подлага хората на опасност от много инфекции и чести настинки. Белтъчините поддържат тонуса на мускулите ни и предпазват през целия сезон.

Мляко

Продуктите, които съдържат много растителни и животински белтъчини, са: бобови растения, соя, сирене, яйца, риба и месо. Трябва обаче да имаме мярка, защото излишъците се превръщат в мазнини.

Млечните продукти също съдържат много белтъчини, а се усвояват много лесно от организма и предпазват флората на стомаха, от което зависи нашият имунитет, затова трябва задължително да присъстват в храненето ни. Дневната нужда е между 70 и 100 грама, в зависимост от двигателната активност, възрастта, пола и теглото.

Витамините са много важни през зимата, защото ни предпазват от болести. Всеки ден трябва да изяждаме по 5 различни зеленчука и плода, като най-добре е да са сурови. Може да използваме и замразени, защото в тях витамините се запазват.

В сушените плодове също се запазват всички витамини и минерали. Трябва да ядем сушени сини сливи, стафиди, круши и ябълки, а ако ги смесим с орехи и мед, ще запълним всички нужди на организма от хранителни вещества.

Много витамини можем да си набавим от цитрусовите плодове или киселото зеле. Достатъчно е да изядем 150 грама, за да си набавим дневната дажба, която ни е нужна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest