Как да изберем зелени зеленчуци

Артишок

Зелените зеленчуци са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти. Те са нежни и крехки и могат да се консумират сурови, а когато са малко по-узрели, са вкусни сварени.

От 450 грама листни зеленчуци след сваряване или задушаване се получават едва 125 грама. Купувайте само здрави неповредени листа с наситени цветове.

Дребните листенца на тънки стъбълца са най-крехки и вкусни. За да запазите за един-два дни зелените листни зеленчуци, измийте ги добре в гевгир със студена вода и попийте водата с кърпа.

Сложете листата в плик заедно с влажна кърпа. Спанакът се отличава с мекия си вкус и може да се ползва за салати в пресен вид и за ястия в сварен или задушен вид.

Аспержите е най-добре да се купуват от май до юли. Избирайте аспержи със свежи еластични стъбла и избягвайте такива с вдървени стъбла.

Грах

Избирайте аспержи с еднаква дължина, за да се сварят равномерно. Преди употреба подрежете краищата на аспержите с нож. Можете да запазите по-дълго време аспержите, ако ги потопите във висока чаша с два три сантиметра вода с върховете нагоре и ги завиете с кърпа.

Когато купувате зелен фасул, избирайте такива шушулки, които лесно се разчупват. Едрите шушулки са прекалено груби и съдържат влакна.

Можете да купите млад грах на шушулки и да го консумирате, без да го почиствате, дори в суров вид. Преди употреба трябва само да отрежете двата края на всяка шушулка.

Артишокът е най-вкусен през юли и август. Зеленият артишок има вкус, който е по-мек от вкуса на лилавите, отличаващи се с горчивина.

Купувайте артишок като топка, с плътно прилепени едно до друго листа, чиито краища могат да са кафеникави на цвят. Обелете го, за да използвате вкусната му сърцевина.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати