Как да запазим продуктите свежи без хладилник

Месо

Нашите прабаби са познавали качествата на продуктите и затова прекрасно са се оправяли и без хладилник. Техните съвети може да са ви полезни на пикник, при пътешествие или просто ако хладилникът ви е препълнен.

Маслото се натъпква добре в чист стъклен буркан и отгоре се залива с ледено студена подсолена вода, която трябва да се сменя абсолютно всеки ден.

Млечните продукти се съхраняват в малки съдинки, които се поставят в голяма тенджера или тава с вода. Продуктите се покриват с кърпа, чиито краища се спускат във водата.

Водата се изпарява и поддържа ниска температурата на млечните продукти, като предотвратява по този начин тяхното разваляне.

За да съхраните дълго време прясната риба, трябва първо добре да я почистите и да отстраните хрилете й. След това я подсушете много добре, натъркайте корема й със сол и го запълнете със салфетки.

Всяка риба се завива с чиста суха хартия. Ако искате да съхранявате извън хладилника пресни раци, трябва да ги сварите, да ги сложите в стъклени буркани и да ги залеете със студена солена вода.

Зеленчуците се развалят от излишък на влага, затова преди съхраняването им е по-добре да не ги миете и да ги увиете добре в хартия. Така те няма да увяхнат.

Хладилник

Когато трябва да съхранявате без хладилник месо, предотвратете достъпа на въздух към този бързоразвалящ се продукт. Можете да го залеете с високомаслено мляко.

След около час каймакът на млякото ще обвие като със защитна мрежа месото от всички страни, като няма да пропуска нахлуването на въздух. Млечната киселина ще забави развитието на бактериите.

Можете да херметизирате месото и по друг начин: попарете го с вряла вода и повърхността му ще побелее, тъй като ще се свари най-горния слой на белтъчините в него.

Можете също така просто да го намажете обилно с олио. През лятото трябва да предпазвате месото от мухи – натъркайте го хубаво с черен пипер и настърган хрян, завийте го в плат, напоен със сока от кисели краставички.

Яйцата се херметизират, като ги пуснете за пет секунди във вряща вода. Така под черупката се образува слой сварен белтък, който предпазва от разваляне. Неизползваните жълтъци съхранявайте в стъклен буркан или чаша, пълен със студена вода.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати