Колко сол ни трябва, за да сме здрави

Колко сол ни трябва, за да сме здрави

Каменната и морската сол винаги е играла важна роля за хората. Тя не е само подправка. Солта съдържа елементи, които определят здравословното ни състояние.

Смята се, че ако е нямал сол на борда на кораба си, за да осоли месото, Колумб нямаше да стигне до Америка. Селските жители знаят, че кравите обичат да лижат човешките ръце.

Животните облизват ръцете, за да поемат солената пот заедно със съдържащите се в нея микроелементи. Микроелементи намират животните и в каменната сол.

Но пречистената сол, която ползваме всеки ден, не съдържа микроелементи, това е просто натрий. Животните заболяват сериозно, ако нямат каменна сол, която съдържа магнезиеви йони.

Съвременните технологии лишават солта от най-важните й елементи – йод, магнезий, литий, селен, цинк, олово. Ако цените здравето си, използвайте каменна сол вместо пречистената до натрий.

Смята се, че морската сол съдържа пълен комплекс микроелементи, както и непречестината каменна сол. При заболявания на бъбреците солта е забранена.

Колко сол ни трябва, за да сме здрави

При затлъстяване също трябва да се ограничи консумацията на сол, защото солта задържа водата в организма. При сърдечно-съдови заболявания също не се препоръчва консумацията на сол.

По същия начин като солта действа излишното количество захар и месо. Намалете рафинираната захар, месото и солта, а ако солите, го правете с каменна или морска сол.

Здравият човек има нужда от четири до петнадесет грама сол дневно. Хипертониците не трябва да надвишават повече от един грам сол дневно. През топлите дни е необходимо да се консумира повече сол.

Когато се потите, губите не само солена вода, а също така аминокиселини, витамини, минерални соли, калций, калий, хлор. Недостатъчното количество сол също се отразява зле на организма ни – появяват се жажда, умора, спазми на мускулите, загуба на апетит, гадене и повръщане.

Когато жената е бременна, тя иска солена храна, защото плодът изсмуква солите от организма й, тъй като са необходими за развитието му. Недостигът на сол може да увеличи риска от слънчев удар.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати