gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да разпознаем добрата риба

Как да разпознаем добрата риба

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494137112k
Как да разпознаем добрата риба
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Нетлъстата риба се използва широко в диетичното хранене.

Всяка домакиня обаче е наясно, че рибата е продукт, който се разваля бързо. Причина за това е крехкото й месо, наситено с вода. Това създава среда за бързо развитие на попадналите в нея бактерии.

Бъдете внимателни, тъй като развалената риба може да причини тежки отравяния, дори смърт. Последиците от нея са едни от най-опасните за здравето.

Ако не е съхранявана добре през последните 12 до 14 часа – по-добре изобщо не я консумирайте. Необходимо е всяка домакиня да прави разлика между доброкачествената и развалената риба.

Годната за готвене риба има светли и лъскави люспи, които се отделят трудно. Освен това хрилете й са яркочервени или розови. Тялото е с еластична консистенция, плътно при пипане. При разрязване месото се отделя трудно от костите, а при потапяне във вода прясната риба потъва. Месото трябва да е със сивкаво-бял цвят.

Как да разпознаем добрата риба

Не консумирайте рибата, ако тя е с потъмнели люспи, които при допир лесно се отделят, покрита е с лепкава слуз, хрилете са тъмнокафяви или синкави, очите са хлътнали и мътни.

За развалената риба е характерно още при чистене и рязане костите да се отделят от месото и от тях да се носи неприятна миризма. При потапяне във вода развалената риба изплува на повърхността.

Прясната риба трябва да се сготви веднага след улова. Риба, охладена в хладилник или кош с лед, може да се съхранява до няколко денонощия, ако се поддържа температура под 0 градуса.

Замразената риба има същите хранителни и вкусови качества като прясната. Опасна за консумация е рибата, която повече от веднъж се размразява и замразява отново.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати