Хранене при хранителна алергия

Хранене при хранителна алергия
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Хранителните алергии са онези състояния на организма, при които той реагира отрицателно към храната, която се поглъща. Основните признаци на реакция при алергия са кожни обриви, сърбежи, затруднено дишане, появата на подутини по езика.

Трябва да отбележим, че хранителните алергии и непоносимостта към храни не са едно и също явление. Непоносимостта е невъзможност на организма да обработва правилно погълнатата храна, а хранителната алергия се получава, когато имунната система генерира отговор с антитела към смляната в организма храна.

Повечето от проявените хранителни алергии се проявяват от яйца, мляко и млечни продукти, шоколад, брашно, соя, риба и някои морски продукти като миди и раци.

За третиране на хранителните алергии трябва да се прибегне към диета, в която трябва да се елиминират храните, които съдържат алергени. Изключително е важно да четете етикетите много внимателно за съдържащите се в продуктите съставки.

Алергията може да бъде към всякаква храна, но следните 8 храни са причина за 90 % от проявените хранителни проблеми.

Яйца

1. Млякото – проява на непоносимост към млечната захар, наречена лактозна непоносимост. Трябва да се избягват продуктите съдържащи мляко, каймак, млечна киселина, мляко на прах. Съществува и непоносимост към някои от белтъците в млякото като лактоглобулин и казеин. Избягвайте продукти с казеин.

2. Яйцата – съставени са от различни белтъци, голяма част от които са алергени. Повечето от хората са алергични към белтъка на яйцата, но има алергии и към жълтъка. Някои от заместителите на яйцата съдържат яйчен белтък, така че също трябва да се внимава.

3. Фъстъците могат да предизвикат алергични реакции, които са причинени от свързването на протеините във фъстъците с имуноглобулин.

Риби

4. Дървесни ядкилешници, орехи, кестени, шам фъстък, бадеми. Имайте предвид, че при производството на различни продукти на едно и също нещо може да се получи проблем с алергиите. Например при млечния шоколад може да има следи от ядки, дори той да не ги съдържа.

5. Риби – това са по-специфични алергии и са свързани с професионални заболявания, т.е. опасни са за хората, които преработват или добиват риба.

6. Соя – възникват алергии към 15 протеини, които се съдържат в соята. Внимавайте ако имате такава алергия и четете внимателно етикетите.

7. Житно брашно – алергии към протеина, който се намира в него. Разделят се на два вида- алергия към житното брашно и непоносимост към глутен.

8. Непоносимост към глутен – нарича се целиакия. Твърди се, че организма реагира към глутена като антиген и се задейства имунната система за защита. Внимавайте с хляба, тестените изделия, зърнени закуски, които са направени от ръж, овес, ечемик не са разрешени.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати